open-navfaktor-logo
search
Bitka za tržište
Najniže cijene gasa u Evropi u posljednjih deset godina
Cijena gasa za isporuke u ovom mjesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude
04.09.2019. u 16:31
get url
text

Evropske cijene prirodnog gasa su ove sedmice pale na najniži nivo u posljednjih deset godina, usljed bitke za tržišni udjel između najvećih svjetskih proizvođača, Rusije i SAD-a. Cijene bi trebale nastaviti padati, u uvjetima kad se referentna cijena plina u Holandiji nastoji oporaviti od pada ispod 10 eura po megavat-satu, koji je zabilježila ranije ovog ljeta, navodi RT.

Cijena gasa za isporuke u ovom mjesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude, prema analizi konsultantske kompanije Ristad Energy.

- U septembru, skladišta gasa u sjevernoj Evropi bit će puna, što povećava rizik od daljnjeg pada cijena - izjavio je Nick van Kuteren iz holandske energetske kompanije PZEM za Bloomberg i dodao da, istovremeno, veliki dobavljači, poput Rusije, pokušavaju povećati udjel na tržištu.

Zalihe širom sjeverozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su 28. augusta nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 posto kapaciteta.

Uprkos padu cijena prirodnog gasa, Rusija i SAD su drastično povećale izvoz u prvih pet mjeseci 2019. godine. Rusija je 2018. godine učestvovala sa 38 posto u evropskoj potrošnji gasa. Podaci američke Uprave za informacije o energetici pokazali su da je godišnji izvoz TPG-a u Evropu u 2018. godini bio 13 puta veći nego u 2016. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.