open-navfaktor-logo
search
Tektonska promjena
Najveća lutrija svijeta dolazi na tržište RS-a?
Vlada RS-a, nakon fijaska sa tenderom iz avgusta 2019, ponovo je raspisala uslove za sprovođenje tendera za odabir strateškog partnera Lutrije RS-a, saopćila je Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).
12.02.2021. u 14:43
get url
text

- Reklo bi se - ista meta, isto odstojanje, jer niti ovoga puta nijedan priređivač sada prisutan na tržištu ne može ih ispuniti. Sve je izvjesniji scenario prema kojem će se na tržištu igara na sreću RS-a uz najjača imena jugoistočne Evrope pojaviti i najrenomiraniji svjetski priređivači poput International Game Technology (IGT) - ističu iz ALPIS-a.

Naime, kako dodaju, konzorcij poznatih imena regiona – Mozzart i Meridian, pojačan je kompanijom IGT, listiranom na njujorškoj berzi. Ovo je, napominju, globalno najveći i najutjecajniji priređivač igara na sreću - ima operativna sjedišta u New Yorku, Rimu i Londonu, upošljava više od 15.000 ljudi i godišnje prihoduje sa oko pet milijardi dolara.

- Ovo bi svakako bila izuzetno pozitivna vijest i tektonska promjena stanja stvari na tržištu igara na sreću RS-a. IGT je prije par godina otvorila kancelariju i u Srbiji, koja ih je objeručke prihvatila – riječ je o kompaniji koja je gigant ne samo u oblasti igara na sreću, već i u drugim tehnologijama. Tačnije, o kakvoj kompaniji je riječ govori činjenica da je IGT listiran na najvećoj svjetskoj berzi u New Yorku sa valuacijom koja se mjeri u milijardama KM - navode.

Istiću da bi ulazak američkog giganta značio suštinski dalji tehnološki iskorak, operativni oporavak i finansijsku solventnost Lutrije RS-a, te ne bi bilo potrebe za novim kreditima, što bi sve rezultiralo i stabilnošću potražnje za legalnim i licenciranim uslugama igara na sreću.

- Razlog zbog kojeg bi se IGT odlučio na ulazak na tržište RS-a svakako je višedecenijsko prisustvo kompanija Mozzart i Meridian, koje su poslovni lideri u regionu, i čiji je kvalitet i odgovorno poslovanje prepoznat u više od 35 zemalja EU-a i svijeta. Zanimljivo je da ovu namjeru snažno podupiru i brojni američki senatori iz obje stranačke afilijacije, koji nerijetko dolaze na otvaranje poslovnica ove kompanije, bilo gdje u svijetu. Inače, IGT ima uspješna partnerstva sa državnim lutrijama u Evropi, Americi, Latinskoj Americi, Australiji i Aziji. Najveći je proizvođač slot mašina u svijetu i najveći inovator kada je riječ o softverima, rame uz rame sa velikim Microsoftom - saopćili su iz ALPIS-a.

Lutrija RS bi, smatraju, uz partnere kao što je IGT, doživjela suštinsku transformaciju, jer svjetskom lideru u oblasti igara na sreću ne bi bilo prvi put da neku državnu lutriju spasi bankrotstva i preobrazi je u tržišnog lidera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.