Reuf Bajrović iz Građanskog saveza, stranke koja podržava željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva BiH, pozvao je prije dva dana Denisa Bećirovića, SDP-ovog kandidata, da povuče svoju kandidaturu jer Bećirovića smatra najvećom preprekom da Komšić uđe u Predsjedništvo BiH.

Bajrović se na tribini u Mostaru osvrnuo na najavljeni plan B, odnosno pokušaj Dragana Čovića da uđe u Predsjedništvo BiH. On je indirektno kazao da Bećirović nema šanse za pobjedu ali da svojom kandidaturom samo ide na štetu Komšiću.

- Smatram da bi Čovićeva pobjeda značila vjerovatni kraj BiH ovakve kakvu imamo danas. Zbog toga, bez obzira na razlike, bez ikakve rezerve podržavamo Željka Komšića. To je najvažnije pitanje ovih izbora. Svi koji to ne vide i ističu kandidate koji nemaju šanse za pobjedu, rade u Čovićevu korist - dodao je Bajrović.

On je, između ostalog, rekao: "Mi tjeramo svoje ljude da glasaju za Komšića, a pozivamo i Denisa Bećirovića da povuče svoju kandidaturu i da zajedno spriječimo osovinu Dodik – Čović u Predsjedništvu".

Povodom ovih Bajrovićevih izjava danas se oglasio Damir Mašić iz SDP-a. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Mi, u SDP-u, opredijelili smo se za afirmativnu kampanju i promociju rješenja životnih problema građana, te podršku Denisu Bećiroviću, našem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović u svojoj kampanji nije progovorio nijednu ružnu riječ o bilo kojem protukandidatu. Očito je međutim da su i on lično i SDP izloženi stalnim napadima i optužbama. I dok nas to nimalo ne čudi kad je u pitanju SDA, ineteresantno je kako koalicija DF i GS gotovo sve svoje kritike i napade upućuju prema Denisu i SDP-u. Želimo jasno reći kako sve napade na Denisa Bećirovića tumačimo kao napade na SDP.

Svi takvi napadi idu u prilog neuspješnoj vlasti SDA, HDZ i SNSD. Iako smo očekivali da će se i oni fokusirati na kritiku aktualne vlasti, nažalost, svjedoci smo kako se koalicija DF-GS ponovno obrušila na našeg kandidata Denisa Bećirovića i njegovu kandidaturu. Zato ih javno pitamo da li bi voljeli više da pobijedi SDA i Šefik Džaferović, nego Denis Bećirović i SDP?

Svi se možemo sjetiti da je to već viđeno kad su učinili sve da sruše SDP-ove kandidate za načelnike i gradonačelnike. Ako je to tako, to je legitiman politički stav, ali onda javnost treba da zna kako se time svrstavaju i direktno rade za SDA.

Naš protivnik nisu građanske, već nacionalne stranke i stanje beznađa koje su stvorili.

Za početak bilo bi dobro da se javno izjasne bi li oni voljeli da Denis Bećirović pobijedi Šefika Džaferovića, kao što smo mi jasno rekli da želimo da Željko Komšić pobijedi Čovića - stoji u saopćenju Damira Mašića.

Iz redova SDP-a i ljudi bliskih SDP-u, već odavno se plasira teza kako je moguć ulazak u Predsjeništovo i Denisa Bećirovića i Željka Komšića. Međutim, svaka iaole ozbiljnija analiza i procjena idu u prilog stajalištu da to apsolutno nije moguće u praksi i da sve ostaje na pukim spinovima i zavaravanju javnosti. Zbog toga su iz GS-a pozvali Bećirovića da se povuče iz utrke za Predsjedništvo i da tako otvori put Komšiću u pobjedi nad Čovićem.