open-navfaktor-logo
search
Agencija za atomsku energiju
Nakon ruskih optužbi o "prljavoj bombi": U Ukrajini nije otkrivena neprijavljena nuklearna aktivnost
Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi je, u vezi s ruskim optužbama za prljavu bombu (bomba koja sadrži radioaktivni materijal) na račun Ukrajine, izjavio kako su inspektori agencije izvršili potrebne provjere u tri postrojenja u Ukrajini te kako nema dokaza o neprijavljenoj nuklearnoj aktivnosti ili materijalu, javlja Anadolija.
03.11.2022. u 19:00
get url
text

U saopćenju IAEA-e uključene su Grossijeve ocjene o inspekcijama koje su izvršili inspektori u tri nuklearna postrojenja u ovoj zemlji, na zahtjev kijevske administracije, nakon tvrdnji Rusije da Ukrajina priprema prljavu bombu.

Grossi je rekao da su inspektori IAEA-e na zahtjev Ukrajine završili aktivnosti provjere na licu mjesta u tri postrojenja, na zahtjev administracije iz Kijeva nakon optužbi od strane Rusije.

Navodeći da su spomenute istrage rađene na temelju tvrdnji Rusije o aktivnostima u Institutu za nuklearna istraživanja u Kijevu, kao i u gradu Jovti Vodi i u regiji Dnjepar, Grossi je istaknuo da su inspektori imali neograničen pristup tim mjestima.

- Naša tehnička i naučna procjena rezultata koje smo do sada dobili pokazuje da nema dokaza o neprijavljenoj nuklearnoj aktivnosti i materijalima na ova tri mjesta - poručio je Grossi.

Ruski ministar odbrane Sergej Soygu izjavio je 22. oktobra da se Ukrajina sprema upotrijebiti "prljavu bombu", a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da u ovoj zemlji postoje postrojenja s tehnologijom za proizvodnju radioaktivne bombe.

Dok su zapadne zemlje, posebno Ukrajina, nedvosmisleno odbacile ruske tvrdnje, kijevska administracija pozvala je IAEA da pregleda postrojenja u svojoj zemlji.

Na zahtjev Ukrajine, IAEA je poslala svoje inspektore u inspekciju tri postrojenja u ovoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.