Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u petak i subotu su na različitim lokacijama na području grada Zenice pronašli tijela trojice muškaraca.

Iako je iz policije odmah naglašeno da se radi o odvojenim slučajevima, informacije o pronalasku čak tri tijela u tako kratkom vremenskom periodu u građane su unijele nemir.

Najprije je u petak, oko 12.20 sati u naselju Blatuša, u rijeci Bosni pronađeno tijelo mlađeg muškarca za kojeg se kasnije ispostavilo da se radi o Medi Radoviću (47), koji je živio u Sejmenskoj ulici u Zenici.

Radovićevo tijelo pronađeno je tokom potrage policijskih timova za 26-godišnjim Muhamedom Šišićem, koji je nestao u popodnevnim satima 2. januara i za kojim se u danima nakon nestanka intenzivno tragalo. Porodica je sve vrijeme isticala da mladić pati od depresije, te su strahovali od najgoreg.

Istovremeno se tragalo i za 72-godišnjim Omerom Travnjakom, koji je nestao 13. januara kada je iz kuće otišao u džamiju i više ga niko nije vidio.

Po svemu sudeći, nestanak Mede Radovića nije bio ni prijavljen policiji, te se za njegovu sudbinu saznalo tek nakon što je u Bosni pronađeno njegovo tijelo.

Isti dan, u kamenolomu preduzeća ŽGP Zenica, na putu za Babino, pronađeno je tijelo muškarca, za kojeg se ispostavilo da se radi o Šišiću, dok je u subotu prijepodne u slivniku pored puta, na lokaciji koju koristi preduzeće Doboj-putevi pronađeno i tijelo nestalog Omera Travnjaka.

Budući da je tijelo nađeno u slivniku, u javnosti su se pojavile spekulacije da je nesretnog Omera, koji je bio osoba s posebnim potrebama, neko udario vozilom i bacio u slivnik kako bi to prikrio, ali su te informacije iz MUP-a ZDK odmah demantovane.

Kazali su da se radi o lokaciji ispod strmog šumovitog područja, te da se moglo desiti da se nesretni čovjek skotrljao i pao u odvod, te da se čekaju rezultati istrage. Ispostavilo se da se zaista radilo tek o nagađanjima.

Nakon što su tijela i zvanično identifikovana, po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona obavljene su obdukcije u sva tri slučaja.

Iz zeničkog Tužilaštva danas je za Faktor potvrđeno da su rezultati obdukcije pokazali da je uzrok smrti Omera Travnjaka infarkt miokarda, Muhamed Šišić je umro od smrzavanja, dok je uzrok smrti Mede Radovića utapanje.

Ni u jednom slučaju nisu pronađeni elementi koji bi ukazivali na eventualno postojanje krivičnog djela.