open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Nakon svađe u saobraćaju, "audijem" namjerno pregazio čovjeka: Brčaku povećana kazna na sedam godina zatvora
Prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Apelacioni sud u tom gradu povećao je kaznu Dušanu Iliću (21) iz Brčkog za ubistvo Slavena Marčete iz maja prošle godine, pravosnažno ga osudivši na sedam godina zatvora.
13.12.2021. u 10:35
get url
text

Sud je, usvojivši prijedlog tužilaštva za izricanje strožije kazne Iliću, izmijenio prvostepenu presudu kojom mu je prethodno bila izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ilić 16. maja 2020, oko 21.20 sati u ulici Bijeljinska bb, automobilom kojim je upravljao, lišio života Slavena Marčetu.

Nakon što je Marčeta zbog nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, Ilić je naglo startao automobil "audi 6" kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. On je zatim prešao preko nogu oštećenog, nakon čega se dao u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

- U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ilića za krivično djelo ubistva izrekavši mu, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uzevši u obzir raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela protiv života i tijela, Tužilaštvo je podnijelo žalbu Apelacionom sudu Distrikta. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, Apelacioni sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Dušana Ilića na sedam godina zatvora - kazao je sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.