open-navfaktor-logo
search
Potvrdili zvaničnici
Naoružani napadači u meksičkom gradu ubili najmanje 18 ljudi, među njima i gradonačelnika
Naoružani napadači ubili su gradonačelnika gradića San Miguel Totolapan na jugozapadu Meksika, te najmanje 17 drugih, potvrdili su zvaničnici. 
06.10.2022. u 08:07
get url
text

Policija je saopćila da su naoružani napadači upali u gradsku vijećnicu u San Miguel Totolapanu u srijedu u 14 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC.

Stranka gradonačelnika Conrada Mendoze Almede, PRD, osudila je njegovo "kukavičko" ubistvo i zatražila da se odgovorni za ovaj čin kazne.

Za napad je okrivljena kriminalna grupa Los Tequileros. Među ubijenim u ovom napadu su i policajci i općinski službenici.

Otac gradonačelnika Mendoze Almede, bivši gradonačelnik Juan Mendoza Acosta, također je ubijen - u svom domu - prije nego što su napadači ušli u gradsku vijećnicu.

Čak i za saveznu državu Guerrero, koja je odavno poprište najgoreg nasilja u Meksiku ovo je bio šokantan napad, izvještava BBC-jev dopisnik iz Meksika Will Grant.

Grad San Miguel Totolapan leži u srcu regije poznate kao Tierra Caliente, nasilnog dijela zapadnog Meksika pod kontrolom narkokartela.

Razne grupe bore se za kontrolu nad unosnim putevima droge sjeverno duž pacifičkog koridora.

U preliminarnom izvještaju u koje su lokalni mediji imali uvid, državni tužilac ove savezne države rekao je da je uz 18 ubijenih osoba, još troje ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.