Protekla sedmica u BiH obilježena je posjetom Sergea Brammertza, glavnog tužitelja MICT-a i skandaloznom odlukom Josipa Grubeše, ministra pravde BiH da odobri presuđenom ratnom zločincu Marku Radiću premještanje u Hrvatsku.

Posjeta Sergea Brammertza Bosni i Hecegovini je bila isključivo fokusirana na prijedlog revidirane stategije za progon ratnih zločinaca, imajući u vidu da su i žrtve iskazale neslaganje sa predloženom strategijom i problemima u regionalnoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom.

S tim u vezi, Brammertz je održao sastanke sa Gordanom Tadić, v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i Rankom Debevcem, predsjednikom Suda BiH, na kojima je naglasio da će insistirati da revidirana strategija uvaži stavove i interese žrtava koje zahtijevaju transparentnost u rješavanju oko 850 predmeta takozvane "A" kategorije Pravila puta Rimskog sporazuma koje je Haškim tribunal prebacio Tužiteljstvu BiH još prije nekoliko godina. O neprocesuiranju tih predmeta Brammertz je već nekoliko puta pisao u svojim izvještajima. Prema dostupnim informacijama Gordana Tadić je obećala da će uskoro privesti kraju pregled i analizu navedenih predmeta "A" kategorije, te da će informacije o navedenim predmetima biti dostupne i žrtvama.

U vrijeme posjete Sergea Brammertza BiH objavljena je vijest da je Ministarstvo pravde BiH, odnosno Josip Grubesa (HDZ-ov ministar) odobrio Marku Radiću zvanom Maka, pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, premještanje u Hrvatsku. Odmah je reagirala SDA u svom saopćenju pozivajući i istražne organe da se uključe u cijeli slučaj. Zločincu Radiću Hrvatska je smanjila kaznu sa 21 na 12 i po godina zatvora, pri čemu je ukinut i dio presude Suda BiH koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat (UZP).

Skoro svi mediji su prošle sedmice intenzivno pisali o problemima revidirane strategije za ratni zločin i premještanju zločinca Radića, ali (ne)iznenađujuće djeluje da se u "najtiražnijem i najutjecajnijem printanom mediju“ skoro ništa o ovome nije moglo pročitati. Da li se radi o uređivačkom propustu, ili nezamjeranju pravosuđu BiH koje kontroliraju Dodik i Čović, tek ostaje činjenica da je Josip Grubeša, ključni čovjek realizacije revidirane stategije i prebacivanja i oslobađanja Marka Radića od dijela političkih struktura i medija u Federaciji BiH, ostao apsolutno zaštićen.

Istovremeno kroz spekulacije tog istog medija, objavljene prošle sedmice, napadnut je Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu sa MICT-om. U Predsjedništvu BiH rečeno nam je "da su objavljene informacije lažne i da Ahmić u punom kapacitetu radi kao bošnjački oficir za vezu sa MICT-om u Kraljevini Holandiji sa diplomatskim statusom i da svoj posao radi u skladu sa zakonom, Odlukama i rješenjima Predsjedništva BiH". Također, nam je rečeno da Ahmić svoj posao radi na "najprofesionalniji način zadovoljavajući najviše međunarodne standarde o čemu postoji i zvanični stav međunarodnog suda". Tako da je odgovor na zlonamjerno pitanje "za koga i šta radi Ahmić", podmetnut od tog medija, sasvim jasan, "Ahmić radi za svoju državu, za pravdu i za žrtve, kao što je radio i svih proteklih godina".

No, napada se Ahmić kao neko ko godinama dobija najviše ocjene o radu i iz međunarodnih krugova i to upravo na saradnji hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca, dok se HDZ-ov ministar Grubeša u tim medijima štiti kroz neobjavljivanje informacija o slučaju Radić i revidirane strategije, odnosno zataškava se Grubešina odgovornost, iako je jasno da on pomaže u oslobađanju i zaštititi ratnih zločinaca.

Josip Grubeša nesumnjivo radi po instrukcijama svojih nalogodavaca. Činom oslobađanja zločinca Radića u ustvari je razotkrivena suština tzv. revidirane strategije za progon ratnih zločinaca, čiji je on inicijator i realizator a sklopljene u kuhinji VSTV-a, kojoj je cilj oslobađanje, amnestiranje i zaštita ratnih zločinaca, uz istovremeno kriminaliziranje pripadnika ARBiH i predstavnika RBiH.