Američka svemirska agencija (NASA) upozorila je da će dim koji je uzrokovan požarima u Australiji uskoro obići Zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA). Katastrofalni požari u Australiji ne jenjavaju već nekoliko mjeseca, a gusti dim nadvio se iznad Pacifika. 

NASA je saopćila da je prvog dana nove, 2020. godine, dim prešao hiljade kilometara i prekrio Južnu Ameriku, dok je do 8. januara obišao "polovinu Zemljine lopte".

- Očekujemo da će dim obići bar jednom Zemlju - saopćila je agencija, prenosi BBC.  

U požarima je do sada poginulo najmanje 28 osoba, uginulo više miliona životinja, a uništeno oko 2.000 kuća i 10,3 miliona hektara zemljišta.  Stručnjaci tvrde da su neviđene razmjere i intenzitet požara pogoršali klimatske promjene. 

- Jednom kada se nađe u stratosferi, dim može preći na hiljade kilometara od svog izvora, utičući na atmosferske uslove na globalnom nivou - naglasili su iz NASA-e.

Agencija je istakla da je dim promijenio boju neba u Južnoj Americi i značajno pogoršao kvalitet zraka na Novom Zelandu.

Nekoliko australskih gradova već je prekriveno gustim dimom nastalim u katastrofalnim požarima među kojima, Canberra, Adelaide, Melbourne i Sydney. U njima je kvalitet zraka na najnižem dosad zabilježenom nivou.