open-navfaktor-logo
search
Jačanje saradnje
Naša regija među prioritetima SAD-a: Biden i Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu
Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden obavio je telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u kojem je, kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, istaknuo težnju ka jačanju odnosa ove dvije zemlje.
26.01.2021. u 09:59
get url
text
Joe Biden, Angela Merkel

Da su zemlje zapadnog Balkana, pa i Bosna i Hercegovina, među vanjskopolitičkim prioritetima nove američke administracije, potvrdio je i ovaj razgovor.

- Lideri su se dogovorili da skupa rade na zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima, uključujući Afganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan – navodi se u saopćenju.

Biden je u razgovoru iskazao opredjeljenje za jačanje transatlantske alijanse, uključujući NATO i saradnju sa Evropskom unijom.

Biden je, podsjetit ćemo, u decembru prošle godine, povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, poručio da je taj Sporazum donio mir u našoj zemlji, ali da je posao na promoviranju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke BiH nedovršen.

- Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane – poručio je Biden.

Kazao je da se raduje saradnji sa međunarodnom zajednicom i građanima biH kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.