Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom su Arnes Smajić (31) i Amar Kadrić (24) osuđeni na 15 godina zatvora jer su nasmrt pretukli sugrađanina Muhameda Ahmića (53).

Smajić je osuđen na sedam godina zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom, dok je Kadrić dobio osam godina zbog istog krivičnog djela, a na teret mu je dodatno stavljeno i krivično djelo nasilničko ponašanje.

Tuča u kojoj je fatalne povrede zadobio Ahmić dogodila se 22. jula 2017. godine u bašti ugostiteljskog objekta koji se nalazi u blizini samouslužne autopraonice u ulici Safeta Zajke u Rajlovcu.

Sve se izdešavalo nakon što je razbijena flaša za stolom za kojim je sjedilo Ahmićevo društvo.

Ahmićevom stolu je prišao je Amar Kadrić, koji je potom udario nogom u glavu Ahmićevog rođaka iz Holandije, koji je zatim pao na pod i onesvijestio se.

Ahmić je tada, kako piše u optužnici, stao u odbranu rođaka i pitao je Kadrića zbog čega ga je udario.

U tom trenutku je Smajić, koji je imao 1,46 promila alkohola u krvi, udario Ahmića u glavu, a potom se Kadrić zaletio u Ahmića i također ga udario u glavu. Nakon drugog udarca Ahmić je pao na pod i ostao ležati ne pomjerajući se.

Tada ga je, kako je navedeno u optužnici, Smajić ponovo počeo udarati šakom u glavu, a pridružio mu se i Kadrić.

Dvojac je potom izašao iz objekta i odvezli su se autom, da bi se vratili nakon nekoliko minuta.

Arnes Smajić je prišao Ahmiću, koji je i dalje ležao na podu bez svijesti, te ga ponovo udarao pesnicama u glavu.

Ahmić je pao u komu iz koje se više nije probudio. Preminuo je 18. augusta u KCUS-u zbog komplikacija nastalih usljed povreda.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe.

U međuvremenu, Smajić i Kadrić brane se sa slobode.