open-navfaktor-logo
search
Kongres SSSBiH
Nastavljaju se međusobne optužbe sindikalaca, još nema novog rukovodstva
Predstavnici industrijskih granskih sindikata u FBiH bi trebalo da se sastanu ove sedmice i razgovaraju o nekoliko zakona,  ali će se dotaći i problema neizabiranja novog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH
05.09.2018. u 08:08
get url
text
Kongres SSS BiH, 22. februar

Podsjećanja radi, u februaru ove godine je trebalo da se izabere novi predsjednik ove krovne organizacije, ali je kongres 22. februara prekinut zbog nedostatka kvoruma i do danas nije nastavljen. Kandidati za predsjednika su bili Redžo Kurić, koji je u prvom krugu glasanja dobio 61 glas i Selvedin Šatorović, 49 glasova.

- Još uvijek je neizvjesno kada bi se mogao nastaviti prekinuti kongres. Za nas je Savez samostalnih sindikata privatno vlasništvo gospodina Ismeta Bajramovića. Mi iz granskih sindikata nismo odustali od kandidature, ni Saveza, ali jednostavno, Bajramović opstruira sve, nagovara delegate da ne dolaze. Od momenta održavanja 14. kongresa SSS BiH, rukovodstvo ne postoji, tako se tumači, međutim, Sindikat je Bajramovićevo privatno vlasništvo, ima pečat, zgradu, vjerovatno i platu - govori nam Redžo Kurić, predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Podsjeća da su industrijski granski sindikati prestali plaćati članarinu Savezu samostalnih sindikata BiH.

- Ovo je sada jedan pravni vakum koji koristi Bajramović, i produžava sebi vijek trajanja u Sindikatu. U posjedu sam dokumenata gdje SSS BiH ima izdate nekretnine na moru, u Gracu, gdje se 26 hiljada eura mjesečno plaća zakupnina. Ko dobija taj novac, kada ga nema u Savezu? To treba da se ispita. Mi iz industrijskih granskih sindikata ćemo održati uskoro jedan sastanak zbog zakona zaštite na radu, zaštite okoliša, ali ćemo se osvrnuti i na aktuelnu situaciju u SSS BiH - rekao nam je Kurić.

Za sve izrečeno zatražili smo i komentar Ismeta Bajramovića iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

- Sve sam već rekao na tu temu, a ostali neka ponavljaju kao papagaji. Vrijeme će brzo pokazati ko je u pravu  - kratko nam je odgovorio Bajramović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.