open-navfaktor-logo
search
Tenzije
NATO će povećati vojno prisustvo na istoku ako Rusija zadrži vojnike u Bjelorusiji
Sjevernoatlantski savez (NATO) nastoji povećati svoje vojno prisustvo u baltičkim zemljama i Poljskoj u slučaju da Rusija zadrži svoje vojnike u Bjelorusiji nakon planiranih vojnih vježbi, izjavio je čelnik vojnog komiteta Alijanse u ponedjeljak.
07.02.2022. u 15:20
get url
text

Rusija ima oko 30.000 vojnika u ukrajinskom sjevernom susjedu radi zajedničkih vojnih vježbi u ovom mjesecu, tvrdi NATO, čime je ukupan broj ruskih vojnika razmještenih u blizini ukrajinskih granica porastao na više od 100.000.

Sjedinjene Države poslale su 3.000 vojnika u Rumuniju i u Poljsku prošle sedmice kako bi pružile uvjeravanja saveznicima, dok je Njemačka saopćila da razmatra jačanje svog postojećeg vojnog angažmana u Litvaniji.

Novi razmještaji vojnika NATO saveznika su mogući, kazao je Rob Bauer, nizozemski admiral koji predvodi vodeće strateško tijelo NATO-a.

- Mi kontinuirano držimo vojnike iz našeg saveza u drugim zemljama – debata o tome rezultat je aktuelnih dešavanja. Moglo bi doći do promjena u tim razmještajima - izjavio je Bauer na konferenciji za novinare u Viljnusu.

- To, naravno, ovisi od toga da li će ruski vojnici koji su trenutno u Bjelorusiji ostati u toj zemlji. Ukoliko analizirate to gomilanje vojnika, oni zapravo imaju dovoljan broj vojnika za ozbiljnu invaziju do kraja mjeseca. Da li oni to žele, da li im je to istinska namjera ili ne, mi zaista ne znamo – kazao je Bauer, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.