U jednoj studiji naučnici koji su koristili NASA Evropsku svemirsku agenciju Hubble svemirski teleskop otkrili su ozon u Zemljinoj atmosferi za vrijeme pomračenja Mjeseca 20. i 21. januara 2019. godine. Ali to su učinili indirektno, hvatajući svjetlost koja je odbijala mjesec nakon što je prošao kroz Zemljinu atmosferu. 

- Pronalazak ozona značajan je jer je fotohemijski nusprodukt molekularnog kisika, koji je i sam nusprodukt života - kaže Allison Youngblood iz Laboratorija za atmosferu i svemirsku fiziku u Boulderu, Colorado, vodeća istraživačica Hubbleovih promatranja, stoji u izjavi NASA-e. 

Stoga bi studija mogla poslužiti kao dokazno sredstvo, pomažući istraživačima da oblikuju tragove života oko egzoplaneta, rekli su članovi tima.

- Jedan od glavnih ciljeva NASA-e je identificirati planete koji bi mogli podržati život. Kako bi izgledali s tehnikama koje astronomi imaju na raspolaganju za karakterizaciju atmosfere egzoplaneta? Zato je važno razviti modele Zemljinog spektra kao predložak za kategorizaciju atmosfere na ekstrasolarnim planetima - pojasnila je Youngblood. 

Ozon također pomaže u zaštiti života na Zemlji, apsorbirajući oštećujuće ultraljubičasto zračenje. Nedavna opažanja označavaju prvi put da je pomračenje Mjeseca zabilježeno na ultraljubičastim valnim dužinama iz svemirskog teleskopa, rekli su istraživači.