open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Naučnici otkrili zašto kosa postaje sijeda i ima li tome lijeka
Naučnici su možda otkrili zašto stres čini da kosa postane sijeda, kao i potencijalnu mogućnost da se to zaustavi bez farbanja kose.
24.01.2020. u 07:54
get url
text

U testovima koji su rađeni na miševima, stres i intenzivna bol uništavali su matične ćelije koje kontroliraju boju kože i kose.

Miševi koji su imali tamno krzno, u takvim uslovima unutar nekoliko sedmica postali su potpuno bijeli.

Američki i Brazilski istraživači kazali su da je to vrijedno daljeg istraživanja, kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose tokom starenja.

Muškarci i žene mogu osijediti u bilo kojem razdoblju od njihovih srednjih 30-ih godina, a to će im se najvjerovatnije desiti kada budu stari koliko i njihvoi roditelji kada im je kosa počela gubiti pigment.

Iako se uglavnom radi o prirodnom procesu, na koji utječu geni i starenje, stres također može igrati veliku ulogu. Međutim, naučnicima nije bilo jasno kako stres djeluje na vlasi.

Istraživači sa Univerziteta u Sao Paolu i Harvardu, koji stoje iza studije objavljene u časopisu Nature, vjeruju da učinci povezani sa matičnim ćelijma melanocita, koje proizvode melanin i odgovorne su za boju kose i kože. Dok su obavljali eksperimente na miševima, naišli su i na dokaze za to.

- Sada sigurno znamo da je stres odgovoran za ovu specifičnu promjenu na vašoj koži i kosi, te kako ona djeluje - kazao je profesor Ya-Cieh Hsu, autor istraživanja sa univerziteta Harvard.

Bol kod miševa pokrenula je oslobađanje adrenalina i kortizola, ubrzavajući njihov rad srca i rast krvnog pritiska, što je djelovalo na nervni sistem i uzrokovalo akutni stres.

Taj postupak potom je ubrzao iscrpljivanje matičnih stanica koje su stvorile melanin u folikulima kose, piše BBC.

- Očekivao sam da je stres loš za tijelo - kazao je Hsu, te dodao kako je štetni utjecaj stresa koji su otkrili bio izvan onoga što je zamislio.

- Nakon samo nekoliko dana izgubile su se sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Jednom kada one nestanu, pigment se više ne može obnoviti i oštećenje je trajno - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.