open-navfaktor-logo
search
Saopćio premijer
Nenadić: U KS imamo 16 hospitaliziranih osoba zbog COVID-19, jedna je na respiratoru
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata broj tesitranih osoba u ovom kantonu bio 92, od ukupno 1.152 testirane osobe u KS. Pozitivnih osoba u posljednja 24 sata je bilo pet, od kojih je jedna retestirana. Ukupno je u KS 64 pozitivne osobe.
11.04.2020. u 13:14
get url
text
Mario Nenadić

- Imamo 16 hospitaliziranih osoba. Jedna osoba je na respiratorima, dvije u oporavku i jedna je otpuštena iz izolatorija. Ukupan broj oporavljenih je dvije osobe. Nažalost, imamo četiri smrtna ishoda i aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji trenutno je 48 – izjavio je Nenadić.

Govoreći o kršenju samoizolacije, Nenadić je kazao da su u posljednja 24 sata 24 osobe kršile tu mjeru, te da su 23 osobe kršile policijski sat.

- U prisilnoj izolaciji u zadnja 24 sata imamo tri osobe, a ukupno ih je sedam – dodao je Nenadić.

Kazao je da je u četvrtak 214 osoba prijavljeno na Službu za zapošljavanje, te da su od 18. marta ukupno 1.553 osobe prijavljene na evidenciju Službe za zapošljavanje. Podsjetio je i na pohvale Svjetske zdravstvene organizacije na račun mjera i napora BiH u borbi protiv pandemije.

- Vlada KS je u saradnji sa nadležnim zdravstvenim institucijama osigurala odlične kapacitete za potrebe izolatorija. Dodatni kapaciteti osigurani su i u Klinički centar i Opću bolnicu. Spremni smo u svakom trenutku i dodatno intervenirati, ukoliko bude potrebe. Blizu 300 postojećih kapaciteta spremni smo u svakom trenutku, ako bude potrebe, dodatno povećati. Također smo proširili kapacitete laboratorija za testiranje i osigurali dodatni broj testova – poručio je premijer KS.

Naglasio je angažman u protekloj sedmici na uspostavi odgovarajućih prostora za karantin i prisilnu izolaciju. Dodao je da KS ima dovoljno finansijskih sredstava. 

Kazao je da je 500.000 KM iz Budžeta KS i 300.000 KM UNDP-a izdvojeno za nabavku opreme i zaštitnih sredstava.

- Drugi važan sporazum je onaj Zavoda zdravstvenog osiguranja i UNDP-a. To je sporazum vrijedan četiri miliona KM, koje su osigurale institucije KS – kazao je Nenadić.

Dodao je da su stigla i donatorska sredstva, te da će naredne sedmice biti objavljena ažurirana lista donatora i iznosa donacija. Kazao je da u Studentskom domu na Bjelavama ima 115 osoba u karantinu, te da su četiri osobe u prisilnoj izolaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.