open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Nenapajanje električnom energijom otežava akcije spašavanja
Šef Nacionalne agencije za prirodne katastrofe za Centralni Sulawesi Bartolomeus Tandigala izjavio je kako nenapajanje električnom energijom značajno otežava niz stvari, među kojima su akcije spašavanja, komunikacija, transport i obezbjeđivanje pitke vode
02.10.2018. u 17:04
get url
text
Zemljotres u Indoneziji
Zemljotres u Indoneziji

{$galerijaFotografija}

Prekidi u napajanju električnom energijom do kojeg je došlo nakon što je zemljotres pogodio indonezijski otok Sulawesi, otežavaju akcije spašavanja.

Šef Nacionalne agencije za prirodne katastrofe za Centralni Sulawesi Bartolomeus Tandigala izjavio je kako nenapajanje električnom energijom značajno otežava niz stvari, među kojima su akcije spašavanja, komunikacija, transport i obezbjeđivanje pitke vode.

Tandigala je dodao kako su prisiljeni prekidati akcije spašavanja nakon što zađe sunce i da stanovništvu nije dostavljena humanitarna pomoć, što je dovelo do nereda.

Istakao je kako kuće na pomenutom području djelomično ili u potpunosti nisu prikladne za život.

- Oni čiji domovi ili poslovni objekti nisu oštećeni, čak i ako nije u pitanju pitka voda, ostaju ispred svojih nekretnina zbog mogućnosti da bi mogli biti opljačkani - dodao je.

Istakao je kako je zemljotres bio izrazito jak.

- U pojedinim područjima, intenzitet zemljotresa je doveo do toga da su kuće pomjerene mnogo dalje od probitnog mjesta na kojem su se nalazile. Pretpostavljamo da se u pojedinim naseljima tijela nalaze i na dubini od sedam- osam metara i ne možemo doći do njih. Veoma je teško izvući ih - kazao je Tangdigala.

Rekao je kako su pojedine grupe ukraje i pomoć koja je došla na aerodrom u Paluu, a ukradena je i pomoć koja se nalazila u humanitarnim konvojima.

Glasnogovornik BNPB-a Purwo Nugroho prethodno je saopćio kako je poginulo 1.347, hospitalizirano 1.799 povrijeđenih, a u privremenim skloništima smješteno je 61.867 osoba.

U Donggali i Paluu vlada i nestašica goriva. Na putevima u naselju udaljenom oko 70 kilometara od Palua moguće je vidjeti vozila koja su stala usljed nestanka goriva.

U zemljotresima jačine 6,3, 6,9 i sedam stepeni koji su krajem jula odnosno u augustu pogodili indonezijski otok Lombok, poginule su 563 osobe, a više od 450.000 ljudi je osjetilo posljedice podrhtavanja tla.

Zemljotres u Indoneziji
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.