open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Netanyahu zaprijetio Iranu i Hezbollahu: Spremni smo na sve moguće scenarije
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je izraelska vojska spremna na sve moguće scenarije koji se tiču ​​najnovijih tenzija sa snagama Hezbollaha na granici s Libanom.
28.07.2020. u 16:38
get url
text

U obraćanju na sastanku o pitanju sigurnosti održanom u sjedištu izraelske vojske, Netanyahu je poručio da jučerašnji artiljerijski napadi izraelske vojske na mjesto Kfarchouba u jugoistočnom dijelu Libana imaju veliki značaj.

- Spriječili smo pokušaj ulaska na naš teritorij. Sve što se sada događa uslijedilo je nakon pokušaja iranskih i libanskih snaga (Hezbollaha) da proširi svoje vojno prisustvo u našoj regiji - rekao je premijer Izraela.

Istakao je također, da generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah služi interesima Irana iz Libana.

- Izraelska vojska spremna je na sve moguće scenarije. I dalje ćemo poduzimati sve potrebne mjere kako bismo spriječili Iran da raspoređuje svoje snage u našoj regiji. Učinit ćemo sve da se odbranimo - kazao je Netanyahu.

Na izraelsko-libanskoj granici trenutno mirno

Dok izraelska vojska ostaje pripravna, nakon jučerašnjih događaja, na izraelsko-libanskoj granici trenutno je mirno.

Libanski premijer Hassan Diab ranije danas izrazio je zabrinutost zbog mogućeg pogoršanja situacije na granici s Izraelom nakon jučerašnjih incidenata na granici dviju zemalja.

Vrhovno vijeće odbrane Libana održalo je sjednicu nakon što je izraelska vojska jučer izvela artiljerijske napade na mjesto Kfarchouba u jugoistočnom dijelu zemlje.

Libanski premijer pozvao na oprez

Libanski premijer je kazao novinarima da je svima jasno da su porasle tenzije u pograničnom području i da je u ovim momentima potrebna opreznost.

- Moramo biti oprezni narednih dana, jer sam zabrinut da bi se situacija mogla dodatno pogoršati - dodao je Diab.

Izraelska vojska jučer je objavila da je nakon sigurnosnog incidenta na granici pogodila neke ciljeve na području Kfarchoube na jugoistoku Libana. Libanska organizacija Hezbollah je također saopćila da su izveli napade na izraelske ciljeve u pograničnoj regiji, ali kasnije su naveli da su ipak odustali od akcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.