Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja usljed pandemije koronavirusa.

Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate pala je do 50 posto, na iznos od nevjerovatnih devet $ po barelu, što je najmanja cijena od 1998, i najveći dnevni pad od 1982, izvještava američki portal Business Insider.

Britanski referentni brend nafte Brent Crude imao je mnogo manji pad od 6,6 posto, na iznos od 26,23 $ po barelu na najnižoj tački.

Dalji pad cijene nafte posebno je zabrinjavajući jer se nastavio unatoč dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju i SAD, o rekordnom smanjenju proizvodnje i opskrbe.

Kako Business Insider objašnjava, investitori očito i dalje nisu uvjereni da rezovi u proizvodnji mogu kompenzirati za težak pad potražnje za "crnim zlatom" u vrijeme najvećih masovnih antiepidemijskih mjera u historiji.

- Ukratko, medvjedi (medvjed je termin za fenomen pada tržišta usljed masovne prodaje sirovina, dionica ili finansijskih proizvoda) traže krv. Oštar pad cijena rezultat je nedovoljne potražnje i nedostatka skladišnog prostora s obzirom na to da rezovi u proizvodnji nisu riješili problem prezasićenosti u opskrbi - komentirao je Naeem Aslam, glavni analitičar tržišta u brokerskoj kompaniji AvaTrade.

Po Aslamovom mišljenju, WTI može pasti i na 10 $ po barelu.

- U krajnjoj liniji nema sumnje da su cijene nafte preniske na ovom nivou, ali s obzirom na okolnosti, vjerovatno je da će cijene nastaviti padati jer broj (aktivnih) bušotina nije još dosegao dno - dodao je analitičar, referirajući se na pad u broju aktivnih naftnih bušotina u SAD-u.

Naime, broj aktivnih bušotina u korelaciji je sa cijenama nafte, budući da više cijene nafte čine njeno crpljenje profitabilnijim, što potiče otvaranje i nastavak rada većeg broja bušotina.

Broj bušotina u SAD-u bio je u petak nevjerovatnih 544,35 posto manji nego prije mjesec, prema renomiranom Baker-Hughesovom izvještaju o bušotinama.