open-navfaktor-logo
search
Inspiracija
Niže uspjehe uprkos invaliditetu: Sara Bečarević, gimnastičarka iz Visokog, ide na SP u Bugarsku
Sara Bečarević (14), gimnastičarka iz Visokog, u septembru putuje u Sofiju (Bugarska) na 39. svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici.
10.08.2022. u 07:47
get url
text

U pratnji trenerice iz Kluba ritmičke gimnastike "Visoko" Amine Lepić Mlivić nastupit će u revijalnom dijelu takmičenja, a poziv je dobila direktno od organizatora.

- Sara će biti prva gimnastičarka iz Visokog koja će nastupiti na svjetskom prvenstvu, i to je ogroman uspjeh. Sa njom ide Amila Bečirević iz Tuzle, koja će se takmičiti u Sofiji. No Sari je poziv stigao direktno od organizatora koji su o njoj čitali u medijima. Inspirisalo ih je kako, iako osoba s invaliditetom, uspijeva u gimnastici koja je vrlo zahtjevan sport. Sara je rođena bez donjeg dijela lijeve ruke, ali to je nije spriječilo da ostvari svoj san i postane međunarodno priznata ritmička gimnastičarka. U Sofiji će izvesti svoju vježbu s obručem, a organizatori kroz njen primjer žele pokazati svijetu da invaliditet nije prepreka u sportu, i da trebamo svi biti uporni i posvećeni onome što volimo, kao što je to Sara – kazala je Lepić Mlivić.

Sara iza sebe ima mnoga takmičenja, a posebnu pažnju dobila je u Bugarskoj gdje je osvojila drugo mjesto i nagradu "Favorite of the audience" (Miljenica publike).

- Sara je 60 posto invalid, ali to njoj nikada nije predstavljalo problem. Sara ruši sve pred sobom, ne zanimaju je tuđa mišljenja i pogledi, došla je sa ciljem da trenira ono što voli – ritmičku gimnastiku i uspjela je. Želja joj je bila da se jednom nađe na svjetskom prvenstvu, i to će joj se sada ispuniti. Nerado, ali moram reći da bi Sari dobro došla finansijska pomoć jer odlazak na svjetsko prvenstvo u Sofiju mnogo košta – ističe Lepić Mlivić.

Kaže da se zbog Sare morala dodatno edukovati, naravno, kako bi joj mogla pomoći u ostvarenju sna da postane ritmička gimnastičarka.

Amina Lepić Mlivić i Sara Bečarević

- Bila sam iznenađena jer sam se prvi put susrela sa drugačijim treninzima i upoznavanju takvog djeteta na treningu. Edukovala sam se - kako se postaviti prema njoj jer naravno da je drugačiji način nego prema ostalim djevojčicama. Na početku treninzi su bili neobični, ali Sara je djevojčica kojoj taj invaliditet ne predstavlja problem. Ako joj zadam jedan elemenat u ritmičkoj gimnastici da nauči, ona već sljedeći trening će naučiti još dva. Toliko je talentovana djevojčica, u sebi ima neku snagu, volju. Od ostalih djevojčica se razlikuje po tome – dodaje Lepić Mlivić.

Poručuje da je ponosna što će baš Sara podići zastavu BiH u Sofiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.