open-navfaktor-logo
search
Administrativni problemi
Njemačka firma planira investirati deset miliona eura u kupreški kamenolom
Predstavnici njemačke firme Brilliant 3221 GmbH predstavili su Vladi Livanjskog kantona planove razvoja ekonomskog društva Dolomit d.o.o. Kupres.
05.03.2021. u 14:48
get url
text

Dolomit se bavi eksploatacijom i preradom kamena, a od februara 2021. godine u stopostotnom vlasništvu je njemačke firme.

Direktor Brilliant 3221 GmbH Jan Wever upoznao je predsjednika kantonalne vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres, saopćeno je iz Vlade.

Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegova kvantiteta, što je temelj za budući razvoj.

Cilj firme Brilliant 3221 GmbH u 2021. godini je aktivacija samog poslovanja i proizvodnje, a u sljedećih pet godina namjera je investirati iznos 10 do 15 miliona eura i daljnje širenje poslovanja firme s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području općine Kupres.

Što se tiče radnih mjesta, u planu je zaposliti pedesetak radnika s lokalnog područja, a istaknuta je i važnost saradnje s lokalnim kooperantima i firmama s područja Livanjskog kantona.

Predsjednik Vlade i ministrica ekonomije upoznati su s administrativnim problemima s kojima se susrela njemačka firma prilikom ulaska u taj projekt.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.