open-navfaktor-logo
search
Anne Spiegel
Njemačka ministrica dala ostavku zbog skandala oko godišnjeg odmora
Anne Spiegel je danas rekla da daje ostavku na položaj njemačke ministrice za porodicu pošto je izbio skandal zbog odluke od prošle godine da ode na godišnji odmor nakon razornih poplava u saveznoj državi u kojoj je bila na visokoj dužnosti.
11.04.2022. u 22:35
get url
text

Spiegel, članica Zelenih, prva je ministrica koja napušta vladu kancelara Olafa Scholza, koju još čine njegovi socijaldemokrati (SPD) i liberalna stranka Slobodnih demokrata (FDP).

- Danas, zbog političkog pritiska, odlučila sam odstupiti s položaja savezne ministrice za porodične poslove - rekla je Spiegel, koja se u nedjelju izvinila što je otišla na četverosedmični odmor ubrzo nakon velikih poplava 2021. godine.

U to je vrijeme bila ministrica okoliša u saveznoj državi Porajnje-Falačka, koja je bila najteže pogođena poplavama u kojima je živote izgubilo više od 170 ljudi.

Njena odluka dolazi uoči regionalnih izbora u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, koja je također bila teško pogođena poplavama.

Prošle sedmice je i ministrica te savezne države dala ostavku iz istog razloga - previše je vremena nakon poplava provela na Mallorci. Čelnik Zelenih Omid Nouripour je rekao da je odluka Spiegel ispravna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.