open-navfaktor-logo
search
Borba protiv epidemije
Njemačka: Počelo djelimično zatvaranje zemlje zbog koronavirusa
U Njemačkoj je počelo djelimično zatvaranje u cilju sprečavanja širenja koronavirusa koje će trajati četiri sedmice. Tako će restorani, barovi, pozorišta, kina i drugi sadržaji za razonodu biti zatvoreni do kraja mjeseca.
02.11.2020. u 12:35
get url
text

Ograničenja koja su stupila na snagu u ponedjeljak blaža su od onih koja je Njemačka uvela u prvoj fazi pandemije koronavirusa u martu i aprilu. Ovog puta škole, vrtići, neesencijalne prodavnice i frizerski saloni ostaju otvoreni.

Zvaničnici su prošle sedmice odlučili da je "djelimični lockdown" neophodan zbog naglog porasta broja novozaraženih, zbog čega su reagovale i mnoge druge evropske zemlje uvođenjem manje ili više drastičnih ograničenja.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti u subotu je zabilježio najveći broj zaraženih u jednom danu, 19.059. Brojke na početku ove sedmice imaju tendenciju da budu niže, a centar je u ponedjeljak objavio da je potvrđeno 12.097 novih slučajeva COVID-19. U Njemačkoj je registrovano preko 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom protekle sedmice.

Kancelarka Angela Merkel i guverneri saveznih država razmotrit će situaciju nakon dvije sedmice.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.