U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milion otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, podaci su Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).

- U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000 - stoji u saopćenju IAB-a, koji djeluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nuernberga.

- Najveći porast potražnje je zabilježen na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti sa više od 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća - kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (saobraćaj i skladišta) 87.000. Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8 posto) zatim osobe bez kvalifikacije (22 posto), a samo 17 posto otvorenih radnih mjesta je za osobe sa fakultetskim obrazovanjem.

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage.