open-navfaktor-logo
search
Restrikcije nisu dovoljne
Njemačka: U Bavarskoj vanredna situacija zbog širenja koronavirusa
U pokrajini Bavarska u Njemačkoj od 9. decembra bit će proglašena vanredna situacija zbog širenja novog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).
06.12.2020. u 17:48
get url
text

Bavarski premijer Markus Soder izjavio je u obraćanju novinarima u Minhenu da restriktivne mjere koje su do sada bile na snazi ​​u borbi protiv pandemije nisu dovoljne i da je broj novih slučajeva zaraze na visokom nivou.

Poručio je kako je hitno potrebno donijeti nove mjere i ograničenja kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraznog oboljenja COVID-19.

Podsjetio je da u Njemačkoj svake četiri minute jedna osoba umre od COVID-19 te da je zdravstveni sistem već sada dosta opterećen.

- Stoga, u Bavarskoj ponovo proglašavamo vanredno stanje - naglasio je Soder, dodajući da će na ovaj način mnogo bolje i efikasnije upravljati situacijom u bolnicama i brže donositi odluke u cijeloj pokrajini.

Istakavši da će policijski čas biti uveden širom Bavarske u okviru novih odluka, premijer je kazao da će ljudi moći izlaziti samo radi važnih razloga kao što su zdravstvena zaštita, posjeta rodbini, posao, kupovina i odlazak u školu.

Dodao je da će uvesti i oštrije mjere u staračkim domovima, apelujući također na poslodavce da uposlenicima ponude mogućnost rada od kuće.

Istakao je također da će mjera o okupljanju najviše dva domaćinstva i ne više od pet osoba i dalje ostati na snazi, dodajući kako će pomenuta odluka biti donekle ublažena od 23. do 26. decembra tokom božićnih praznika, ali da se neće mijenjati početkom naredne godine.

Soder je napomenuo da će, ukoliko Parlament Bavarske u utorak odobri odluke prethodno donesene na federalnom nivou, vanredna situacija i nove mjere ostati na snazi do 5. januara naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.