open-navfaktor-logo
search
EU
Njemačka upozorava na haotično ponavljanje priliva migranata iz 2015. u EU
Ministri EU-a sastali su se danas u Luxemburgu  kako bi razgovarali o migracijama jer je Grčka ponovno postala glavni ulaz u Evropu za ljude koji bježe od ratova i siromaštva
08.10.2019. u 15:19
get url
text

Njemačka je u utorak upozorila na ponavljanje haotičnog priliva migranata koji se dogodio  2015. godine kada je Evropska unija bila nespremna, pri čemu su Grčka i Kipar upozorili na alarmantan porast dolazaka migranata  iz susjedne Turske.

Ministri EU-a sastali su se danas u Luxemburgu kako bi razgovarali o migracijama jer je Grčka ponovno postala glavni ulaz u Evropu za ljude koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom Istoku, Aziji i Africi, a američki podaci pokazuju da je do sada gotovo 45.600 dolazaka morskim putem, prenosi Reuters.

- Ako ostavimo sve zemlje na vanjskoj granici EU-a (da se brinu za sebe), nikad neće postojati zajednička evropska politika azila - rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

- A ako ne bude zajedničke evropske politike azila, postoji opasnost da se nekontrolirana imigracija ponovno dogodi u cijeloj Evropi. To smo već vidjeli i ne želim da se to više ponovi - rekao je Seehofer novinarima u Luksemburgu.

Blok je oprezan bilo kakvom ponovljavanju krize iz 2015. godine koja je uzrokovalavelike podjele među državama EU-a, preopteretila socijalne i sigurnosne službe i pojačala podršku populističkim, antimigracijskim, euroskeptičkim i krajnje desnim strankama.

Pritisak na pretrpane grčke migrantske kampove na njenim egejskim otocima iznova raste. Humanitarna organizacija Oxfam izjavila je da je preko 13.000 muškaraca, žena i djece sada u kampu Moria na Lesbosu koji je bio namijenjen za smještaj 3.100 ljudi.

- Situacija djece u kampu Moria posebno je zabrinjavajuća - navodi Oxfam, ističući da su mnogi maloljetnici sami, bez rodbine ili drugih odraslih koji se brinu o njima.

Dogovor s Turskom koji je suzbio dolazak migranata, iako su ga grupe za ljudska prava kritizirale zbog podcjenjivanja međunarodnog humanitarnog prava i otežavanja patnje izbjeglica i migranata koji su već u nevolji, pomogao je EU da okonča krizu 2015. godine.

Zauzvrat za pomoć Ankare u održavanju čvrstog  zida migracija u Evropu, Unija je je pristala potrošiti šest milijardi eura na izbjegličke projekte u Turskoj. EU kaže kako je novac već dostavljen, ali Ankara to osporava i traži više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.