open-navfaktor-logo
search
Objavili ministri
Njemačka: Vakcina AstraZenece samo za starije od 60 godina, objasnili šta će oni koji su je već primili
Njemačka će rezervisati upotrebu AstraZenecine vakcine za osobe starije od 60 godina nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravstva.
31.03.2021. u 08:09
get url
text

- Mlađi od 60 godina koji žele moći će primiti tu vakcinu, ali samo nakon savjetovanja sa ljekarom koji vrši vakcinaciju i nakon personalizirane analize opasnosti - naveli su ministri 16 njemačkih saveznih pokrajina i savezni ministar u saopćenju nakon sastanka.

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu te vakcine, ministri ostavljaju izbor, ili da im se ubrizga druga doza, ili da pričekaju preporuku odbora za vakcine (STIKO) predviđenu za kraj aprila.

STIKO je nešto ranije objavio odluku da "preporučuje Astra Zenecinu vakcinu samo starijima od 60 godina".

Taj stav se temelji "na sada dostupnim podacima o rijetkoj, ali teškoj trombozi kao nuspojavi koja pogađa uglavnom mlađe od 60 godina između 4. i 16. dana nakon vakcinisanja, precizirali su.

Njemačka je primijenila najmanje jednu dozu vakcine oko 11 posto svog stanovništva i treba ubrzati kampanju zaštite protiv koronavirusa dok treći val zahvaća zemlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.