Njemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju Leoparde Ukrajini, no time su prorijedile svoje vojne arsenale. Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i ministar privrede Robert Habeck su izvijestili švicarsku ministricu odbrane Violu Amherd o svojoj namjeri u pismu od 23. februara, navodi Blick. Oni traže da Bern pristane na tu prodaju, uz obećanje da švicarski tenkovi neće završiti u Ukrajini.

Zakoni o neutralnosti i embargo na oružje Švicarskoj brane direktno slanje oružja Ukrajini, a pristanak na zahtjev Njemačke bi zahtijevao da švicarski parlament službeno proglasi da su tenkovi izvan upotrebe, objašnjava list.

Švicarsko ministarstvo odbrane je reklo da se njemački zahtjev razmatra.

- S vojnog stajališta, u načelu bi se, uzimajući u obzir potrebe Švicarske, bilo moguće odreći manjeg broja tenkova - rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bern je u ranijim slučajevima odbacio zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da se prethodno kupljeno švicarsko streljivo izveze u Ukrajinu. Pitanje izvoza švicarskog oružja u ratne zone u Švicarskoj izaziva sve veće podjele jer sve veća javna i politička potpora Ukrajini stvara velik pritisak na Bern, prenosi Index.hr.