O tome piše Deutsche Welle, a zabrana će ostati na snazi do 14. marta.

Tako su ovog vikenda šetači na Rajni, koji bi se zaustavili da popiju kafu, nešto pojedu, ili bi napravili piknik zauzimajući svaku slobodnu površinu na okolnim travnjacima, pozivani putem megafona da krenu dalje.

Spiegel svoj reportažni zapis o tome počinje ovako:

Iz zvučnika kombija Službe za javni red (Ordnugsamt) odjekuje strogi muški glas, koji poručuje: Nema zadržavanja!

Ova služba zajedno s policijom nadgleda pridržavanje novog pravila, čije nepoštovanje predstavlja kršenje javnog reda i mira. Drugim riječima: ako sjednete pojesti sladoled, ako jednostavno zastanete i uživate u pogledu u nebo, riskirate kaznu u visini od 50 eura, navodi Spiegel u svom tekstu.

Opisuje se situacija od prethodnog vikenda i navodi kako su brojni policajci i namještenici Službe za javni red patrolirali "zabranjenom zonom" grada.

Ove mjere su važne da bi se, kako Spiegel citira gradonačelnika Dusseldorfa Stephana Kellera (CDU), "pomoglo ljudima da se bolje pridržavaju neophodnih pravila o zaštiti od korone".

Jedan njemački građanin je pokušao spriječiti zabranu podnošenjem tužbe po hitnom postupku. Ali u petak poslijepodne Upravni sud je brzom odlukom odbacio tužbu. Razlog - zdravlje stanovništva je važnije od privatnih interesa podnosioca tužbe.

Spiegel piše i kako su drugi njemački gradovi poslali na svoja šetališta brojne policajce i namještenike kako bi nadzirali nošenje maski na otvorenom.

Tako je u Hamburgu kružio jedan policijski helikopter iznad Alsterparka, kako bi spriječio da dođe do većih okupljanja ljudi.

U petak je u tom gradu došlo do velike potjere. Jedan mladić je, u trenutku kada je pored njih prolazila policijska patrola, zagrlio svoje prijatelje. Kada su ga policajci pokušali legitimirati, on je pobjegao.

Policija je krenula u potjeru za njim policijskim automobilom i - kako pokazuje video snimak sa mobitela jednog prolaznika - gotovo ga pregazila.