open-navfaktor-logo
search
Snažno protivljenje
Njemački parlament odbacio izraelski plan aneksije dijelova Zapadne obale
Njemački parlament u srijedu je izrazio snažno protivljenje izraelskim planovima aneksije dijelova Zapadne obale.
01.07.2020. u 23:08
get url
text

U obraćanju u Parlamentu, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je da bi takav izraelski postupak ugrozio stabilnost čitavog Bliskog Istoka.

- Mir se ne može postići jednostranim postupcima - kazao je Maas.

S izuzetkom krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), sve ostale parlamentarne frakcije upozorile su na izraelski plan aneksije, poručivši da bi to ozbiljno moglo ugroziti ideju dvodržavnog rješenja.

- Izuzetno smo skeptični prema planovima nove izraelske vlade - kazao je Juergen Hardt, glasnogovornik za vanjsku politiku pri Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), stranci njemačke kancelarke Angele Merkel.

Naglasio je da je izraelski plan suprotan međunarodnom pravu te upozorio na "opasnost od novih tenzija" na Bliskom istoku, ukoliko Izrael nastavi sa kontroverznom aneksijom dijelova okupirane Zapadne obale.

Bijan Djir-Sarai, glasnogovornik za vanjsku politiku liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), također je izrazio "duboku zabrinutost" zbog izraelskog plana.

Ranije danas Rainer Breul, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, izrazio je protivljenje planiranom izraelskom projektu.

- Veoma smo zabrinuti zbog najave o aneksiji. Ostajemo posvećeni cilju rješenja s dvije države. To je naš stav - kazao je Breul na konferenciji za medije.

Njemački ministar vanjskih poslova obećao je da će ovo pitanje uvrstiti na dnevni red, budući da je zvanični Berlin danas preuzeo šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, a predsjedavat će mjesec dana i Vijećem sigurnosti UN-a.

Maas je pozvao Izrael da ponovo razmotri takve planove, rekavši da je još uvijek moguće iskoristiti "priliku i vremenski period" prije moguće aneksije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.