open-navfaktor-logo
search
Šokirani ubistvom
Njemački zvaničnici strahuju od radikalizacije antimaskera
Visoki političari u Njemačkoj zaprepašteni  su zbog ubistva mladog radnika na benzinskoj pumpi nakon što je zamolio kupca da nosi zaštitnu masku za lice.
21.09.2021. u 20:08
get url
text

Napadač je 49-godišnji Nijemac, a uhapšen je nakon što je vatrenim oružjem ubio radnika u subotu u gradu Idar-Oberstein na zapadu.

Osumnjičeni je zadržan zbog sumnje da je počinio ubistvo, javlja AP.

Kandidatkinja Zelene stranke lijevog centra za nasljednicu njemačke kancelarke Angele Merkel izrazila je zaprepaštenje zbog tog ubistva. Savezni izbori u Njemačkoj zakazani su za nedjelju.

VEZANI TEKST - Ubio 20-godišnjeg radnika na pumpi jer mu je tražio da stavi masku: "Branio sam svoja prava"

- Potresena sam zbog ovog strašnog ubistva mladića koji je samo tražio da se poštuju postojeća pravila - napisala je Annalena Baerbock na Twitteru.

Baerbock je također izrazila zabrinutost zbog radikalizacije njemačkog pokreta Querdenken, čiji su članovi osobe koje se protive maskama i vakcinama, teoretičari zavjera i neki desničarski ekstremisti.

Vlasti nisu odmah navele da li je osumnjičeni za ubistvo na benzinskoj pumpi povezan s pokretom, koji je bio pod sve većom kontrolom njemačkih sigurnosnih službi nakon niza velikih protesta protiv vlade, od kojih su neki postali nasilni.

Vlasti su saopćile da je čovjek policajcima rekao da je djelovao "iz bijesa" nakon što mu je odbijeno pružanje usluge jer nije nosio masku dok je pokušavao kupiti pivo.

- On je tokom ispitivanja izjavio da se protivi mjerama protiv koronavirusa - navodi se u saopćenju policijske uprave Trier.

Zahtjev za nošenje maski u trgovinama jedna je od mjera u Njemačkoj koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

Prema navodima policije, osumnjičeni je napustio benzinsku pumpu nakon spora, ali se nakon pola sata vratio noseći masku i 20-godišnjem radniku je pucao u glavu.

Osumnjičeni, njemački državljanin koji nije imenovan u skladu sa zakonima o privatnosti, pobjegao je s mjesta događaja i predao se policiji u nedjelju ujutro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.