open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Nova pravila u Njemačkoj: Vakcinisani i oporavljeni bit će izuzeti od oštrih restrikcija
Nijemci koji su u potpunosti vakcinisani ili su prebolovali COVID-19 trebali bi biti izuzeti od mnogih oštrih restrikcija u zemlji prema novim pravilima koja će biti uvedena ove sedmice.
03.05.2021. u 17:40
get url
text

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri iz socijaldemokratske stranke potpisali su nacrt novih pravila, navodi se u pismu kancelarkinog ureda koje je dpa dobio na uvid u ponedjeljak.

Nova pravila uključuju veći pristup trgovinama i drugim uslugama, kao i izuzeće od noćnog policijskog sata i restrikcije privatnih kontakata.

Promjene također znače da bi oko osam posto populacije, koja je potpuno vakcinisana i tri miliona koji su se oporavili trebali, primjera radi, moći ući u prodavnice ili otići do frizera bez da imaju negativan nalaz.

Od njih se također neće tražiti karantin nakon povratka u Njemačku - osim ako nisu putovali u područje u kojem je virusna varijanta posebno raširena.

Međutim, i dalje će biti obavezni nositi masku na određenim javnim prostorima, kao i poštivati mjere fizičke distance.

Nekoliko od 16 njemačkih država već je počelo primjenjivati dijelove novih propisa koji omogućavaju da se vakcinisane osobe smatraju ravnopravnim sa onima koji imaju negativan test na COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.