open-navfaktor-logo
search
Leonardo DiCaprio
Nova vrsta drveta dobila ime po slavnom glumcu
Nova vrsta drveta nazvana je po glumcu Leonardu DiCapriju odajući tako počast kampanji ove holivudske zvijezde protiv sječe drveća, objavio je u četvrtak londonski Kraljevski botanički vrt.
07.01.2022. u 08:34
get url
text
Nova vrsta srveta

Zimzeleno drvo s velikim žućkasto-zelenim cvjetovima, koje je pronađeno u šumi Ebo u Kamerunu, prva je nova vrsta koju su 2022. službeno proglasili botaničari iz poznatih vrtova u londonskoj četvrti Kew.

Naučnici u Kewu daju imena novim vrstama biljaka i gljiva više od 150 godina. Nije neobično da vrste dobiju imena po slavnim osobama. Parazit karipskog raka ime je dobio po reggae zvijezdi Bobu Marleyju, australska konjska muha dobila je ime po pjevačici Beyonce, a žaba je dobila ime po princu Charlesu.

Naučni naziv ovog novog stabla Uvariopsis dicaprio priznanje je radu 47-godišnjeg američkog glumca na sprečavanju sječe u ugroženoj šumi, gdje je pronađen jedini poznati primjerak stabla.

Holivudska zvijezda pokrenula je kampanju na društvenim mrežama nakon što je Kamerun dao dopuštenje za sječu u netaknutom rezervatu divljih životinja 2020. godine.

Koncesiju je mjesecima kasnije otkazao predsjednik Kameruna Paul Biya, "zasigurno dijelom i zbog njegove podrške", napisali su naučnici u online časopisu PeerJ, misleći na DiCapria.

- Cijenimo podršku koju nam je Leo pružio u kampanji za zaštitu šume Ebo prošle godine pa se činilo prikladnim odati mu počast na ovaj način - rekao je Martin Cheek, koji vodi tim za Afriku u Kewovom odjelu za identifikaciju i imenovanje.

Dodao je da bi, da je koncesija za sječu drveća ostala na snazi, vjerovatno izgubili ovu vrstu.

Uvariopsis dicaprio privremeno je naveden kao kritično ugrožen. Jedini poznati primjerak, visok četiri metra i ima samo muške cvjetove, otkriven je pored pješačke staze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.