open-navfaktor-logo
search
Posjetio Bimal
Novalić: Imamo sve kapacitete da osiguramo nezavisnost u proizvodnji ulja
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je danas, tokom boravka u Brčko Distriktu, posjetio kompaniju Bimal d.d. Brčko, našu jedinu kompaniju koja proizvodi ulje i šećer.  
05.07.2022. u 19:34
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - BiH uvozi gotovo 40 miliona maraka jestivog ulja, a izvozi pola miliona KM

Nakon posjete premijer Novalić je izjavio da smo svjedoci da je najveći poremećaj na tržištu upravo nastupio na prehrambenim proizvodima, posebno na ulju.

- Sasvim je jasno da imamo proizvodni kapacitet. Ono što nama fali jeste da imamo sirovine za taj proizvodni kapacitet - kazao je premijer Novalić.  

Napomenuo je da BiH troši četrdesetak miliona litara ulja.

- Postoje kapaciteti, površine, zemlja, znanje, sve, da mi slično kao u industriji mlijeka, poticajima dovodemo tu proizvodnju na nivu da možemo tih 40 miliona litara proizvesti od svojih sirovina, da ne zavisimo. Na krizama države zatvaraju i proizvode i sirovine – naveo je federalni premijer.

Kazao je da su danas u Posavskom kantonu također razgovarali u vezi sa pšenicom, „tako da ovo znači jedan novi zaokret u proizvodnji ključnih roba“.

- Znači, na krizama smo se uvjerili da to više nisu samo tržišne robe, one su ključno važne za ishranu stanovništva i ne možemo ih posmatrati kao tržišne - naveo je premijer Novalić.  

VEZANI TEKST - Iz Bimala poručuju: Domaće tržište nam je prioritet, mi ne odlučujemo o cijeni ulja u prodavnicama

Generalni direktor kompanije Bimal d.d. Brčko Ilija Studen je kazao da je Bimal jedini proizvođač jestivog ulja u BiH.

Zahvalio je delegaciji Vlade Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću što su posjetili ovu kompaniju, kako bi konstruktivno razgovarali o problemima snabdijevanja prehrambenim proizvodima bh. tržišta.

Po njegovim riječima, izuzetno je aktuelna problematika snabdijevanja uljem, ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele Evrope i cijelog svijeta, od kada je krenula kriza s ratom u Ukrajini.

- Tu smo vidjeli da je situacija takva da nije problematika samo cijena, nego je problematika da li uopšte ima tog proizvoda. Osnovni problem nas u BiH je u tome što nemamo dovoljno svoje vlastite sirovine. Vlada Federacije BiH i politika unutar BiH radi na tome da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvodnju vitalnih prehrambenih proizvoda, među kojima je jedan od najbitnijih proizvoda ulje – naveo je  Studen.

Dodao je da oni u Bimalu već dugo rade na tome da se obezbijedi domaća proizvodnja uljarica, te ocijenio da ima dosta napretka u posljednjih četiri-pet godina.

- Uz podršku politike, Vlade FBiH, cijele BiH, nadamo se i RS-a, će biti situacija da imamo dovoljno svoje sirovine da možemo proizvesti svoje ulje i da možemo u kriznim situacijama snabdijevati tržište sa kvalitinim proizvodom po normalnim cijenama – kazao je Studen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.