open-navfaktor-logo
search
Intervju
Novalić: U narednih šest godina Federacija će biti veliko gradilište
U mandatu ove Vlade  za tri milijarde maraka smo povećali BDP.  Ukupan porast broja uposlenih je 48.370. Ovoje  najveći ekonomski rast u Federaciji, i najveći broj uposlenih u jednom mandatu
17.09.2018. u 11:50
get url
text
Fadil Novalić

Novalić naglašava da je u mandatu premijera Vlade FBiH koji se približava kraju ponosan na dosta stvari, a među kojima je donošenje Zakona o radu i Zakona o PIO-u, saniranje stanje u posrnulim firmama u FBiH. Ukazuje da su u mandatu za tri milijarde povećali bruto domaći proizvod, broj uposlenih. Kazao je kako se uvjerio da je teže biti premijer nego direktor nekog preduzeća, ali da bi tu funkciju opet prihvatio ukoliko bi mu bila ponuđena.

Evo, približavate se kraju mandata pa da nam kažete koliko ste zadovoljni radom Vlade FBiH na čijem ste čelu?

- Naravno, svaka će vam Vlada reći da je uradila puno. Ali, zaista, mi smo prvi put u historiji Vlade uveli praćenje podataka. Dakle, pratimo šta se dešava sa našim ekonomskim prostorom. Mogu reći da je ovo najveći ekonomski rast u Federaciji, i najveći broj uposlenih u jednom mandatu. Mi smo za tri milijarde maraka povećali BDP. Sa oko 17,9 na 21 milijardu KM. To je po glavi stanovnika sa 8.000 na 9.500 KM. Ukupan porast broja uposlenih u mandatu je 48.370.

Na koje ste rezultate ponosni, a za što smatrate da je moglo biti bolje učinjeno?

- Na dosta stvari sam ponosan, ali smatram da su kako za Federaciju BiH tako i za njene građane najbitniji Zakon o radu, Zakon o PIO-u i fiskalna disciplina. Naravno, moramo istaći i posrnule firme koje smo zatekli i sve osim Krivaje Zavidovići smo sanirali, odnosno restrukturirali.

Činjenica je da se jako malo gradilo puteva, kako to komentirate?

- Od 2006. godine počinju se raditi projekti za autoput i eksproprijacija zemljišta. Uporedo je tražen izvor finansiranja i nađen je 2009. godine. Te godine ostavljeno je 480 miliona eura ugovorenih sredstava, projekti za autoput, na računima JP Autoceste FBiH je bilo oko 74 miliona KM. Onda je došla nova vlada, dakle imali su sve pripremljeno, i zaista su sve jako dobro iskoristili i izgradili dio autoputa. Dolazi 2015. godina, na računima imamo 173 miliona KM minusa, i imamo ugovorenih svega 70 miliona KM sredstava i nema projekata. Dakle, svi projekti su odrađeni, a za nove nisu stvoreni preduvjeti. Ova Vlada je trebala da ide ponovo na osiguravanje izvora finansiranja, eksproprijaciju zemljišta i izradu novih projekata. Izvore finansiranja smo osiguravali tri godine, liječili minuse koje smo naslijediti i tako dalje. Sada, na kraju mandata imamo 1,2 milijardi eura sredstava za autoput. Na većini zemljišta je urađena eksproprijacija, osim na Buni gdje imamo probleme. Praktično, sve je spremno da se uhvati jedan ogroman zamah i da se autoput završi. To bi, i prema procjenama MMF-a, utjecalo na enorman porast BDP-a od 5,7 posto.

Da li biste ponovo bili premijer Federacije BiH kada bi vam bilo ponuđeno?

- Iskreno, ovo pitanje dobijam jako često u posljednje vrijeme, kako od medija tako i od predstavnika međunarodne zajednice. Čovjek sam koji je naučio da radi projektno i projekat Reformske agende nisam dovršio. Za provedbu Reformske agende treba otprilike još dvije godine, tako da bih ostao još dvije godine da završim početi projekat.

Da li je teže biti na čelu Vlade FBiH ili voditi neku firmu?

- Moram vam reći da sam ja na početku mandata mislio da je to potpuno isto, ali bio sam u krivu. Dosta teže je biti premijer. Kada vodite firmu, imate poznate konstante dok je u vladi jako često mnogo neracionalnih problema koji vas spriječe da kvalitetno završite posao.

Koliko je Parlament FBiH pratio rad Vlade FBiH, jeste li zadovoljni njihovim radom, donošenjem zakona?

- Znate i sami da sam često kritikovao rad oba doma Parlamenta i tražio od njih više rada, brzine i kvaliteta. Mada i sam znam da je Parlament i Vlada dosta drugačija institucija, u parlamentima sjede političari, a u vladi operativci. Ako sve uzmem u obzir, mogu na kraju reći da smo dobro surađivali.

Da imate još vremena kao premijer FBiH, koju godinu na premijerskom mjestu, šta biste učinili za dobrobit građana, poboljšanje njihovog standarda, a za što do sada nije bilo prilike?

- Nama je jasno šta treba uraditi. Sljedeći zakon o doprinosima i zakon o dohotku će dovesti do povećanja za 50.000 radnih mjesta. Dakle, izvest ćete ljude iz sive zone i uvesti u sistem. Kada povećate zaposlenost, onda ćete moći smanjiti i namete, jer ćete i dalje imati stabilno finasiranje zdravstva, penzija i tako dalje. Reći ću vam da svaka nova vlada koja dođe iza nas će imati dosta lakši posao nego ova. Mi smo stvorili uvjete da Federacija u narednih šest godina bude veliko gradilište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.