open-navfaktor-logo
search
Bidenova administracija
Nove američke sankcije: Na spisku ruske jahte, čelista blizak Putinu, Zaharova...
Administracija predsjednika Joea Bidena u četvrtak je uvela nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a na spisku je nekoliko jahti koje se dovode u vezu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kompanija za izdavanje superjahti i čelista za kojeg se navodi da je posrednik za ruskog lidera.
02.06.2022. u 18:44
get url
text

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje su od početka invazije 24. februara uvele sankcije bez presedana Moskvi, uključujući i protiv centralne banke i vodećih finansijskih institucija.

Biden je u govoru o stanju nacije, u martu u Kongresu, rekao da će Amerika zaplijeniti jahte, luksuzne stanove i privatne avione bogatih Rusa povezanih sa Putinom.

Američki Sekretarijat za finansije identifikovao je dvije jahte - Graceful koja plovi pod ruskom zastavom i Olympiju od zastavom Kajmanskih ostrva - kao imovinu povezanu sa Putinom.

Ruski predsjednik, koji je sankcionisan dan nakon početka invazije na Ukrajinu, više je puta plovio na tim jahtama, uključujući i prošle godine sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Crnom moru, navodi se iz Sekretarijata.

Također su identifikovane još dvije jahte za koje se navodi da ih je Putin koristio i koje su u vlasništvu jedne sankcionisane ruske kompanije.

Američke vlasti kaznile su i firmu Imperial Yachts, sa sjedištem u Monacu, koja vlasnicima superjahti, među kojima su i ruski oligarsi, omogućava da iznajme svoje brodove kada ih ne koriste, kao i aviokompaniju za koju se navodi da je umiješana u plan da se vlasništvo nad letjelicama prebacuje na offshore kompanije da bi se izbjegle sankcije.

Bidenova administracija također je dodala Sergeja Roldugina, čelistu i dirigenta već pod sankcijama Evropske unije zbog veza sa Putinom, na spisak sankcionisanih pojedinaca. Rolduginu će biti zamrznuta imovina u SAD, a Amerikancima zabranjeno da posluju s njim.

State Department je uveo sankcije i protiv pet ruskih oligarha i pripadnika ruske elite, među kojima je i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.