Manje liste čekanja

Novi aparati za radiološku dijagnostiku u Općoj bolnici u Sarajevu

Objavljeno: 02.10.2018. u 13:48

Trenutno je lista čekanja za magnetnu rezonancu oko sedam i po mjeseci, a za CT pregled oko tri mjeseca

FOTO: FENA

Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Opće bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu pušten je u rad aparat za magnetnu rezonancu (MRI) i CT aparat, što će doprinijeti postupnom smanjenju liste čekanja za preglede i poboljšanju dijagnostičkih pregleda.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je novinarima da je novac za nabavku tih aparata osiguran iz budžeta, a doprinijet će smanjenju liste čekanja pacijenata za preglede.

Pohvalila je napore što ih menadžment i svi uposlenici te bolnice ulažu zarad bolje usluge pacijentima.   

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić naglasio je da je trenutno lista čekanja za magnetnu rezonancu oko sedam i po mjeseci, a za CT pregled oko tri mjeseca. Zahvaljujući novim aparatima liste će, kaže, postupno biti smanjene. Ipak i sad s listom čekanja za pregled postoje određeni prioriteti, u slučaju hitnosti (akutne stvari koje se moraju rješavati hitno).  

Otvorena je danas, u okviru Opće bolnice, i dnevna bolnica s najsuvremenijom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. Radi se o mjestu gdje će pacijent moći primiti terapiju (npr. transfuzija krvi) ili ostati nakon manjih operativnih zahvata (u općoj anesteziji). Direktor Kravić ističe da se tako smanjuju bolnički troškovi.

Kravić je spomenuo i druga ulaganja koja su zahvaljujući donatorima, ali i vlastitim naporima dosad imali, a sve zarad kvalitetnije usluge pacijentima ali i boljih uvjeta rada uposlenika te bolnice.

Novi aparat za magnetnu rezonancu (MRI) jačine je 1,5 Tesla i drugi je te vrste u Općoj bolnici. 

Novi CT aparat ima programe koji, osim dosadašnje dijagnostike, omogućavaju širenje spektra usluga, vremensko skraćenje pregleda kao i doze zračenja prilikom snimanja.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije