Na sportskom aerodromu Zalužani kod Banje Luke danas je promovisan novi helikopter čija je posebna namjena zračni medicinski transport.

Za kupovinu ovog helikoptera, "augusta 119", od italijanske kompanije "Leonardo“, Republika Srpska se prošle godine zadužila 9,3 miliona KM.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je nabavljena ova višenamjenska letjelica za Helikopterski servis RS-a kako bi se pravovremeno spasili životi građana kada je to neophodno.

- Često putujem s njima. Tu su mnogi izazovi. Za obavljanje ovog posla potrebna je hrabrost, nije svaki dan lijep, ponekad ima i vremenskih nepogoda..., ali sam u svakom slučaju uživao s njima – rekao je Dodik u obraćanju na promociji ovog helikoptera.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je rekla da je ovo opravdano ulaganje te da će vrlo brzo biti nabavljena još dva-tri helikoptera.

- Ako je spašen jedan život, dopremljen jedan paket hrane u poplavama i ugašen jedan požar, onda je ovo opravdano ulaganje - rekla je Cvijanović.

Direktor Helikopterskog servisa RS-a Dejan Kusturić je rekao da je spasiti ljudski život njihova najveća nagrada te ponos i profesionalni uspjeh.

Opozicija je prilikom skupštinske rasprave o zaduženju za kupovinu helikoptera upozoravala da će on primarno biti korišten za prijevoz funkcionera RS-a, a ne u medicinske svrhe, dok su iz vlasti to osporavali.