open-navfaktor-logo
search
Fascinantno
Novorođenčad nemaju suza kada plaču, majčin glas odmah prepoznaju
Suzni kanali beba razvijaju se i nakon rođenja, tako da beba kada plače, plače bez suza. Bar ne u većoj količini suza.
16.05.2021. u 13:38
get url
text
Novorođenče

Naime, po rođenju, suzne žlijezde rade, ali proizvode manje suza, tek toliko koliko je potrebno da se oči vlaže.

Većina beba počinje suziti od prvog do trećeg mjeseca, kada se počinje proizvoditi više suza. Iako možda još nemaju suze, novorođenčad obično plaču dva do tri sata dnevno. Ponekad to čine bez razloga, a nekad zapravo pokušavaju komunicirati s vama.

Kada čuje majčin glas novorođenče se okreće. To nije nikakva slučajnost, male bebe vrlo brzo prepoznaju majčin glas. Na taj se zvuk bebe naviknu kada počinju čuti, što je već u 18. sedmici trudnoće. S 24 sedmice beba je još osjetljivija na zvuk, a oko 25. i 26. sedmice beba počinje reagirati na zvukove iz okoline što je stvarno fascinantno.

Mamin glas je ono čemu je beba najizloženija i zato nas ne čudi što na njega odmah reagira. Ako nerođenoj bebi u stomaku govori i tata, moguće je da će beba i na njegov glas odmah reagirati.

U maternici je dijete okruženo amnionskom tekućinom. Tekućina je aromatizirana hranom i pićima koje majka konzumira. U 21. sedmici unutar majčine utrobe, beba može okusiti ono što njihova majka jede i pije. Kada se rode, navjerovatnije će preferirati ono što je njihova majka jela tokom trudnoće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.