open-navfaktor-logo
search
Presuda
Nožem pokušao ubiti prijatelja: Banjalučanin osuđen na tri i po godine zatvora
Banjalučanin Zlatko Vidović (40) osuđen je na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Borisa Zorića (35), a koje se dogodilo u oktobru 2019. godine u ovom gradu.
24.09.2021. u 13:55
get url
text

Također, vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci izreklo mu je mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od ovisnosti i čuvanja u Zavodu za psihijatrijsku forenziku na Sokocu.

- Opravdanost mjere će sud provjeravati i o njenoj daljoj primjeni odlučivati svake godine, a obustavit će je kada utvrdi da je prestala potreba za njenom primjenom, s tim da ista ne može trajati duže od tri godine. Vrijeme provedeno u zdravstvenoj ustanovi, uračunat će mu se trajanje izrečene kazne zatvora – saopćeno je iz banjalučkog suda. 

Vidović i Zorić su prije krvavog napada bili prijatelji, a sve se odigralo u centru Banje Luke u stanu Vidovićevih roditelja.

U optužnici se navodilo da je 16. oktobra 2019. godine oko ponoći, u stanu u banjalučkoj ulici Milana Tepića, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između optuženog i žrtve.

Vidović je optužen da je bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, pod djelovanjem zavisnosti od alkohola i opijata, a kritične večeri imao je koncentraciju alkohola između 1,51 i 1,58 gr/kg.

Optužen je da je uzeo džepni nož na preklapanje, sa dužinom sječiva osam centimetara, a potom prislonio Zorića uz vrata, te mu nož prislonio uz tijelo.

- Kada je oštećeni uspio da ga odgurne i pobjegne iz sobe u hodnik, gdje se sapleo i pao, dok je ležao na podu, optuženi mu je prišao i nožem zadao tri ubodne rane u predjelu lijeve strane grudnog koša, lijevog ramena i lijeve podlaktice. Tom prilikom je njegov brat uspio da mu oduzme nož  - navodilo se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.