open-navfaktor-logo
search
Filipini
Nude Njemačkoj i Britaniji medicinske sestre u zamjenu za vakcine
Filipini će hiljadama svojih zdravstvenih radnika dozvoliti da se zaposle u Njemačkoj i Britaniji ako pristanu da im doniraju potrebne vakcine, piše Reuters. 
24.02.2021. u 07:44
get url
text

Filipini, zemlja u kojoj je broj slučajeva virusa korona među najvišim u Aziji, umanjili su restrikcije na prekomorsko zapošljavanje svojih zdravstvenih radnika, ali je taj broj i dalje ograničen na 5.000 onih koji smiju da napuste zemlju godišnje.

Alis Visperas, direktorka kancelarije za rad u inostranstvu u Ministarstvu rada, kaže da su Filipini spremni da uklone ograničenja u zamjenu za vakcine iz Britanije i Njemačke, koje bi se koristile za vakcinisanje radnika koji idu u inostranstvo i stotina hiljada Filipinaca koji se vraćaju u svoju zemlju.

Medicinske sestre su brojne među milionima filipinskih radnika koji rade u inostranstvu, donoseći u državu preko 30 milijardi godišnje u doznakama neophodnim toj zemlji.

- Razmatramo zahtjev da ukinemo ograničenje odlaska, ako se sporazumijemo - rekla je Visperasova za Reuters. 

Britanija ima šesti broj preminulih od virusa korona u svijetu i bori se s jednim od najtežih padova privrede zbog pandemije, dok je Njemačka na 10. mjestu po broju zaraženih osoba na svijetu.

Dok su te dvije zemlje vakcinisale zajedno oko 23 miliona ljudi, Filipini tek treba da počnu kampanju imunizacije za 70 miliona odraslih, odnosno oko dvije trećine broja od ukupno 108 miliona ljudi. Ove nedjelje očekuje prvu isporuku vakcina, donaciju iz Kine. Cilj Filipina je da obezbijede 148 miliona doza ukupno, kome britanska ambasada u Manili nije, kao ni njemačka, prokomentarisala te navode, objavila je B92. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.