Može se vidjeti nekoliko oblaka dima dok projektili padaju na put. Snimak je nastao u 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu je saopštilo da je "Rusija gađala humanitarni konvoj" iz kancelarije komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice, dok se vraćao sa teritorije pod kontrolom separatista, prenosi Guardian.

Napad je predstavljao "grubo kršenje" sporazuma o prekidu vatre, navodi se u saopštenju.

U subotu je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova također saopštilo da su oružane formacije pokrenule provokativnu vatru duž cijele linije kontakta u regionu Donbasa, što je značajno pogoršalo ionako napetu bezbjednosnu situaciju.

Saopšteno je da ukrajinske oblasti ganatirane sa okupiranih teritorija koje podržavaju pobunjenici i da je to granatiranje oštetilo civilnu infrastrukturu i nanijelo povrede civilima i ukrajinskoj vojsci. Šest ili više puta su granatirane sljedeće oblasti – Stanica Luganska, Ščastja, Pivdene, Svitlodarsk i Bohdanovska, a Novotoškivske, Zolote, Piski, Mariupolj i Hranitne pet puta ili manje.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski, zajedno s grupom poslanika i 25 stranih novinara, našao se na udaru vatre u Donbasu, rekao je u subotu njegov savjetnik.
Navodni incident dogodio se u blizini sela Novoluganskoe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja Russia Today.

- Ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski, grupa poslanika, kao i 25 stranih novinara upravo su granatirani. Za čudo, niko nije povrijeđen - napisao je savjetnik Anton Geraščenko na Facebooku i dodao da su novinari CNN-a, Fox Newsa, Washington Posta, New York Timesa i Voice of America imali priliku da se uvjere "ko se zapravo sprema za napad na mirnu Ukrajinu".

Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da stvori izgovor za invaziju. Moskva je kategorički negirala optužbe. U petak su separatističke regije Donjeck i Lugansk najavile hitnu evakuaciju civila u Rusiju, navodeći strahove od neposredne prijetnje "proboja" ukrajinskih snaga, što Kijev također negira, piše N1.