open-navfaktor-logo
search
Identificirane žrtve
Objavljen uznemirujući snimak kako ruski vojnici ubijaju civile u predgrađu Kijeva
Na snimku sa nadzornih kamera koji je objavio CNN vidi se kako ruski vojnici pucaju u dva nenaoružana civila koji su se udaljavali od njih u predgrađu ukrajinskog grada Kijeva.
12.05.2022. u 08:04
get url
text
Ubistvo ukrajinskih civila

CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija porodica ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je u salonu radio kao stražar. Njegova kćerka Julia nije u stanju gledati snimak na kojem je prikazano kako joj je skončao otac, ali kaže da je čuva kako bi je jednog dana mogla pokazati svojoj djeci, "kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji".

- Oni su krvnici. Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran, nenaoružan čovjek - kazala je za CNN.

Snimci s nadzornih kamera zabilježili su prvi pokušaj zauzimanja Kijeva u martu. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tenkovima kako bi zaustavile rusko napredovanje. Ali ono što se dogodilo ispred autokuće 16. marta nije bila borba između vojnika, pa čak ni vojnika i naoružanih civila, piše CNN koji je i verificirao snimku.

Bilo je to hladnokrvno ubistvo dvojice nenaoružanih muškaraca.

Dolaze peterica ruskih vojnika i pokušavaju provaliti u poslovne objekte - pucajući na brave i razbijajući staklo. Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pretražuju. Zatim dolazi Pljac i također ga pretresaju. Čini se da je došlo do nekog razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na mjesto s kojeg inače čuvaju autokuću.

Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju.

Ured glavne ukrajinske tužiteljica kaže da se incident istražuje kao ratni zločin, nakon što je pogledao snimak CNN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.