open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Objavljeno priznanje Wagnerovaca: Curici od pet godina pucao sam u glavu, vrištala je, ubijali smo sve redom
Ruska antikorupcijska organizacija Gulagu.net, koja se bori za ljudska prava u najvećoj svjetskoj državi, objavila je svjedočenja dvojice bivših komandanata zloglasne plaćeničke grupe Wagner, poznate i kao privatna Putinova vojska.
18.04.2023. u 09:15
get url
text

U rat u Ukrajini stigli su direktno iz zatvora, gdje ih je vrbovala Wagner grupa. Pripadnici ove grupe mjesecima su obilazili ruske zatvore i osuđenicima nudili slobodu nakon šest mjeseci ratovanja u Ukrajini.

Tu ponudu su prihvatili Azamat Uldarov te Aleksej Savičev. Njih dvojica trenutno se nalaze u Rusiji. 

Osnivaču Gulagu.neta, Vladimiru Osečkinu, su u intervju govorili o detaljima svojih akcija.

Priznali su strijeljanja 20 ukrajinske djece i tinejdžera, priznali su kako su raznijeli jamu u kojoj je bilo 50 ranjenih zatvorenika, priznali su akcije "čišćenja" zgrada...

Naredba je bila jasna - ubijte ih sve. I oni su je se držali.

- Upucao sam petogodišnju djevojčicu u glavu. Vrištala je, ona je malo dijete, shvaćate... Upucao sam petogodišnjakinju, možda je imala i šest godina, u glavu - kazao je Uldarov. Kaže i da se to dogodilo tokom akcija u Bahmutu i Soledaru.

- Čistio sam podrume u kojima je bilo 300-400 civila. Od toga 40-ak djece. Bila je to zgrada od devet spratova. Nisam imao izbora. Dobio sam naredbu da "se riješim svih". Ubijao sam djecu. Zbog naredbe. Rečeno nam je da ubijemo sve. I mi smo otišli i ubili smo ih sve. Žene, muškarce, djecu, penzionere, malu djecu, petogodišnjake - veli Uldarov.

Dvojac, koji ukrajinska Pravda s razlogom zove teroristima, kazao je da je naredba o "čišćenju" Bahmuta došla s vrha grupe, dakle od Jevgenija Prigožina. Naredio im je da nikoga ne poštede. Kaže da je situacija bila još gora u Soledaru.

Kažu da se to dogodilo u martu 2023. godine.

- Mirni građani su izašli vani. I mi smo primili naredbu. Upucajte sve starije od 15 godina. Upucajte ih sve odjednom. Ukupno je upucano 24 ljudi. Od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka - kaže Savičev.

Kad su ga upitali koliko je nenaoružanih civila ubio u februaru 2023. godine. Savičev šokantno odgovara:

- 15-godišnje Ukrajince je teško zvati civilima.

Ispričali su kako su se jedne noći Wagnerovci napili i zarobili 15 Kadirovaca, ratnika iz Čečenije, jer su se ovi odbili boriti.

Uldarov je kazao i kako Wagnerovci ne uzimaju zarobljenike. 

- Ukrajinske zarobljene vojnike većinom ubijamo noževima. Prerežemo im grlo i snimimo to. Ubijalo smo i čekićem. To je Prigožinova metoda (vođa ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin). On je užasna osoba - kazao je za kraj Uldarov, koji je, ističe ukrajinska Pravda, za vrijeme cijelog intervjua bio pijan.

No iako je ubijao djecu, i ne voli Prigožina, Uldarovu nedostaje rat.

- Želim se vratiti. Želim se nastaviti boriti - kaže ruski ubica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.