Prvi trupci koji su izliveni proizvedeni su za lokalnu kompaniju Emerus d.o.o. Široki Brijeg, firmu s dugogodišnjim iskustvom u razvoju i proizvodnji aluminijskih sistema.

- Ponovna saradnja dvije lokalne kompanije, zajedno s Advaita Grupom, je dodatni razlog dvostrukog slavlja. S jedne strane Aluminija, jer je proizvodnja ponovno pokrenuta, i s druge strane Emerusa, jer opet u svojoj proizvodnji može koristiti trupce proizvedene u Hercegovini. Emerus d.o.o. Široki Brijeg u proizvodnji svojih profila koristit će trupce izlivene u Aluminiju, te se zajedno veselimo i budućoj uspješnoj saradnji - saopćeno je iz Aluminij industrije d.o.o.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla. U aprilu ove godine M.T. Abraham grupa i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o najmu Aluminijevih pogona, a nekadašnji Aluminij sada djeluje pod imenom Aluminij industrija d.o.o.

U prvoj fazi obnove proizvodnje s radom je počeo pogon ljevaonice, a na posao su se vratila 82 radnika. Ranije su iz Aluminij industrije najavili da do kraja 2020. godine planiraju proizvesti 3.500 tona metala, a proizvodnja bi u 2021. trebala dosegnuti 50.000 tona. U dugoročnom je planu obnova pogona elektrolize. U najoptimističnijem scenariju to bi se moglo dogoditi 2023. godine.