open-navfaktor-logo
search
Turska
Od posljedica sinoćnjih zemljotresa u Hatayu poginulo šest, povrijeđene 562 osobe
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da je od posljedica sinoćnjih zemljotresa u Hatayu poginulo najmanje šest osoba, a da je povrijeđeno 562 ljudi, uključujući 18 životno ugroženih.
21.02.2023. u 23:16
get url
text

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je sinoć okrug Defne u turskoj provinciji Hatay, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registriran u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay. Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrima u Kahramanmarasu u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Soylu obratio se novinarima u Koordinacijskom centru u Hatayu i kazao da akcije potrage i spašavanja u Hatayu traju još na pet ruševina.

- Nadležne službe su na terenu i nastavljaju s aktivnostima. U toku je i proces procjena štete na objektima. Pri kraju je preliminarni proces, ali po zahtjevu građana će biti ponovljen postupak procjene na svakom pojedinačnom objektu - kazao je Soylu.

Soylu je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva poskupljenja kirija u ovom teškom trenutku i da bi takva pojava bila ocijenjena bezobraznom i nemoralnom.

- Podrhtavanja tla i dalje traju. Zabranjeno je ulaziti u zgrade i objekte koji su oštećeni. Pozivamo građane da poštuju upute nadležnih timova - kazao je Soylu.

Soylu je također saopćio da su u proteklih 16 dana na jugu Turske registirana ukupno 7.242 podrhtavanja tla.

- Kao država i narod rame uz rame ćemo prebroditi ovu katastrofu. Cilj je da u narednoj godini podignemo nove zgrade, ali svi zajedno ćemo nastaviti proces rehabilitacije za građane koji su pogođeni ovom tragedijom - kazao je Soylu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.