open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Od trudnica uzimao mito: Ginekolog iz Gradiške dobio novčanu kaznu
Prema optužnici, Janjiću se sudilo da je u šest navrata tražio i uzeo mito od trudnica kako bi obavio porod, govoreći im tada da će sve biti u redu. U optužnici je bilo precizirano da je od tih pacijentica uzeo ukupno 850 KM i 200 eura
13.05.2019. u 16:57
get url
text

Specijalista ginekologije i akušerstva Dragan Janjić iz Bosanske Gradiške osuđen je na novčanu kaznu od 6.000 maraka zbog krivičnog djela primanje mita.

Janjić je danas u Okružnom sudu Banja Luka osuđen po dvije, a oslobođen po četiri tačke optužnice.

Osuđen je da je uzeo 500 KM mita od Gordane J. kako bi porodio njenu snahu, te 200 eura od Veljka B. za porođaj njegove supruge.

Optužnicu protiv njega je u septembru prošle godine podiglo Tužilaštvo RS.

U optužnici se teretio da je u više navarata tokom dužeg vremenskog perioda, a kao načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u bolnici u Bosanskoj Gradišci, primao novac kako bi obavio porođaj, te da je primao iznose od 50 do 500 KM.

- Kao ljekar specijalista za ginekologiju i akušerstvo, u svojstvu službenog lica, a nakon prijema u bolnicu i pregleda pacijentkinja koje su dolazile u bolnicu radi porođaja i postporođajnog oporavka, zahtijevao je i primao novac da bi obavio porođaj kao službenu radnju, koju bi u okviru svojih ovlaštenja morao izvršiti – stajalo je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.