open-navfaktor-logo
search
Utvrdili odluku
Odbor NSRS-a: Zakonom o ćirilici nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka i Hrvata
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu Republike Srpske na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji su podnijeli klubovi delegata iz bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda.
01.11.2021. u 13:07
get url
text

Odbor za ustavna pitanja ističe da ovaj zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske i da se sa materijalno-pravnog aspekta ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Odbor ističe da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u RS kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Ovaj zakon ima za cilj da definiše jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u RS-u - saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću NSRS-a.

U saopćenju se navodi da je ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan u Amandmanu XXXII tačka 6. 12. na član 68. Ustava Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.