open-navfaktor-logo
search
Minneapolis
Održani 24. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike
Predavači su bili eminentni gosti iz Bosne i Hercegovine, kao i predavači sa područja Sjeverne Amerike
05.09.2019. u 08:27
get url
text

Dvadeset i četvrti po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su u Minneapolisu, američkoj saveznoj državi Minessota. Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Centralna tema bila je "Očuvanje bošnjačkog identiteta", a očuvanje identiteta jednog naroda između ostalog podrazumijeva i međusobnu povezanost.

-Upravo ovakvi skupovi i susreti su prilika za to. Islamska zajednica kao jedan od glavnih stubova očuvanja bošnjačkog identiteta na prostoru Sjeverne Amerike ulaže napore da se očuva prije svega vjera islam, bosanski jezik, bosanska kultura i sve ono što nas čini Bošnjacima, a to prepoznaju i drugi. Podteme Susreta bile su "Društveni aktivizam i odgovornost", te "Društveni aktivizam u državi u kojoj živimo" - istakli su iz IZBSA.

Predavači su bili eminentni gosti iz Bosne i Hercegovine, kao i predavači sa područja Sjeverne Amerike, dok je bh. pjevač Eldin Huseinbegović nastupao u zabavnom dijelu programa.

Učestvovala su i kulturno-umjetnička društva sa prostora Sjeverne Amerike, kao i horovi ilahija i kasida koji su svojim kulturno-umjetničkim i duhovnim performansima zabavljali učesnike Susreta.

-Možemo zasigurno kazati da smo sretni i zahvalni da u ovo postmoderno doba koje je okarakterisano kao doba sveopće krize porodice, na Susretima Bošnjaka možemo svjedočiti grandioznu, jako utemeljenu porodicu Bošnjaka Sjeverne Amerike. Upravo tako, naša misija predstavlja izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti na čast cijeloga svijeta, za vrijednosti u koje vjerujemo, za svoju državu i svoj narod, bili smo i bit ćemo neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti - dodaju iz IZBSA.

Dodijeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.