open-navfaktor-logo
search
Muriz Memić
Odvest ću Dalidu na vrata ubici mog sina, ona neka ga uhapsi
 Memić je istakao kako su upućene prijetnje Igoru Todoroviću, sudiji koji je Seferoviće oslobodio optužbi za izazvivanje nesreće u kojoj je nastradao njegov sin
13.09.2018. u 16:07
get url
text

Muriz Memić, otac Dženan Memića, mladića koji je prije dvije i po godine u Velikoj Aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je preminuo sedam dana kasnije, danas je na konferenciji za medije koja je održana u hotelu Bosnia pozvao sve medije, ali i građane BiH da mu pomognu u njegovoj borbi za istinu i pravdu koja se i dalje nastavlja.

Kako je kazao Memić, on je ponovo na samom početku, a nakon što su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbi da su skrivili nesreću u kojoj je njegov sin smrtno povrijeđen. Otac poginulog mladića danas je sve građane pozvao i na nove proteste,  koji su zakazani za 29. septembar.

- Pozvao sam medije da mi daju podršku i pomognu u mojoj borbi. Imam nove dokaze, a dvije i po godine traje moja borba. Predstoji mi nova borba, jer sam sada opet na početku. U međuvremenu Igor Todorović i Sudsko vijeće kojim je predsjedavao dobilo je prijetnje. Ko je njima prijetio? Ja tvrdim da su te prijetnje mogle doći iz Tužilaštva KS. Da sam im ja prijetio, odmah bi bio uhapšen, a nisam. Možda im je Dalida prijetila. Želim da mi odgovori Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na to pitanje i zašto se još ništa ne preduzima u tom slučaju. Pozivam i vas da pitate VSTV ko to prijeti sudiji Kantonalnog suda. Dalida Burzić bi voljela da je bila sutkinja u ovom slučaju, ona bi osudila Seferoviće. Ona bi osudila nevine ljude - kazao je Memić.

Slijede krivične prijave

Dalje je naveo kako je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o slučaju Dženan Memić.

- Bio sam na sastanku s glavnom tužiteljicom. Žena je časna i poštena, samo se pitam da li će moći izaći s ovim na kraj. Već joj se prijeti, vidjeli ste u Olovu šta joj se dogodilo. Tužilac koji bi trebao raditi na ovom predmetu ne znam kako će raditi s obzirom na to da je kum s Vladom Miškovićem protiv kojeg ću ja podnijeti prijavu. Vlado Mišković je kao federalni tužilac nadgledao predmet sa još dva tužioca i tvrdili su da je sve uredu. A vidimo kako je pala optužnica. Dalida Burzić je uvukla autobus ljudi u ovaj predmet i svi trebaju odgovarati - rekao je Memić.

Kako je istaknuo, u srijedu ide na sastanak u OHR, a i "oni imaju informacije o prijetnjama Sudskom vijeću".

- Alisa Mutap nema amneziju, nije je nikada ni imala. Ona je očevidac, svjedok i saučesnik. Zašto bi njen otac u pet do 12 pozvao autolakirera 8. februara iz bolnice? Dokazi su podmetnuti, a policajac je donio komade stakla u kartonskoj kutiji.

Na fotografijama se vidi 4-5 komada, a vještaku saobraćajne struke dato je više od 60 komada stakla. Komad laka je nestao, a ja pitam gospodina Dragana Lukača, zašto ništa ne preduzme? Komad laka je nestao u federalnom MUP-u. Majica Alise Mutap je nestala.

Evo pozivam Dalidu Burzić - ja ću je odvesti na vrata ubice, ali da ga uhapsi, ne mogu ja to bez nje. Zna ona dobro ko je to, zna i Alisa Mutap, zna i njen otac Zijo, kao i gospoda koja je obrisala snimak iz hotela.

{$galerijaFotografija}

Znaju oni da ima ubica. Zna i Alisa Mutap i njen otac Zijo da ima ubica i da se šetaju. Zašto je Hasan Dupovac uzeo snimke s kuće Šerifa Konjevića? Zašto je neovlašteno prisustvovao obdukciji? Do 7. marta se vodilo kao saobraćajna nesreća, potom je preinačeno u ubistvo, a potom vraćeno na saobraćajnu nesreću. Zašto je sačinjen zapisnik u krvnim deliktima ako je bila nesreća? Gospodin Džafer Hrvat je poslao izvještaj Dalidi Burzić  - naveo je Muriz.

On smatra da su odgovorni policajci, da su odgovorni komesari: "To je jedan zatvoreni krug, odgovornosti nema. Pojeo vuk magarca. Pozivam javnost i medije da mi pomognu u ovoj borbi. Ovo je časna i poštena borba i ja ovo radim iz najveće nevolje. Ne može neko ubiti dijete i hodati slobodno ulicom. Pozivam i da ne koriste ime Dženana Memića u ime predizbornih kampanja. Nemaju pravo da spominju, jer dvije i po godine podmeću i sakrivaju dokaze."

Ubica postoji i šeta se

- Trebaju mi svi koji mogu da mi pomognu, ljudski i bratski u mojoj nevolji. Ovo se svakome može desiti. Ubica postoji i šeta se. Znaju ko je. Ne treba im 24 sata. Alisa Mutap je rekla ko je ubica.  Zna to Dalida. Novi protesti su 29. septembra i pozivam javnost da nam se pridruži. Nije ovo samo zbog mene, ovo je zbog svih nas. Zbog Dženana, Davida, Edite i Selme... Ja ću doći po istine. Neka  VSTV odmah reaguje i suspenduje Dalidu Burzić, a onda ćete vidjeti kako se kolo odmotava - kazao je Memić.

Kako je rečeno na konferenciji, Muriz Memić i njegov advokatski tim podnijet će krivične prijave protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića,  osam tužilaca iz Kantonalnog tužilaštva, tri tužioca iz Federalnog tužilaštva, najmanje 22 policajca i svih sudskih vještaka.

Njegov advokat Ifet Feraget kazao je kako još nisu dobili otpravak presude.

- Rok do kojeg smo trebali dobiti presudu je već duplo probijen.  Ovo je organizirani kriminal u pravosuđu. Nama odluka Vrhovnog suda nije potrebna, ali mi ćemo je sačekati. Odgovorno tvrdim da su dokazi podmetani, izjave su lažne. Posjedujemo snimak iz džamije u Lužanima da su Alisa i Dženan na Vrelo Bosne došli u 21.30. Ne postoji niti jedan dokaz da se nesreća desila u 22.30. Pitanje je tih sat vremena. Alisa Mutap je hodala po mjestu nesreće, u rukama je držala Dženanov mobitel. To znači da je ona vršila određene radnje i da nije imala amneziju - naveo je Feraget. 

Memić Muriz press 13.09.2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.